Събота, 21 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Култура

За пътешествията на един камък от Камъка разказва изложба на Владимир Палев в Художествена галерия „Недялко Каранешев”

  30.08.2024 09:53
За пътешествията на един камък от Камъка разказва изложба на Владимир Палев в Художествена галерия „Недялко Каранешев”

Своеобразна семейна поредица предлага Художествена галерия „Недялко Каранешев” това лято. След пластичната изложба на Николай Палев и неговите подсказани от природата творби, идва и експозиция на сина му Владимир, която също е вдъхновена от един природен феномен.

Владимир Палев е роден в Горна Оряховица и е завършил паралелка с изкуства в СУ „Вичо Грънчаров”. След това завършва Живопис и Педагогика на изобразителното изкуство във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. През 2009 г. се включва в изложба, организирана от Мая Николова в Регионален исторически музей - Бургас, а след това следват много участия в живописни и концептуални експозиции в България и чужбина. Сега идва ред и на самостоятелна изложба в родния му град.

„За камъните и корените 22/24” е размисъл за символите, за това как се самоопределяме, за различните фрагменти от различни реалности, които определят начина, по който виждаме света. Главен герой в изложбата е един камък от Камъка, с който Владимир пътува по цяла Европа и за две години двамата имат 6-7 хиляди километра заедно.

Преди две години, когато с уредника на Галерията д-р Деница Александрова обсъждали дата за изложба, Владимир Палев много мислил каква да е темата й. Тогава, разхождайки се на Камъка, попаднал на един камък, който го накарал да се наведе и да го вземе. В следващите две години двамата пътували много. Прекосяват Европа с автобус до Испания, където Владимир обикаля предимно пеш и изминава над 3500 км. Преди да се прибере в България, прави двуседмичен преход от Алкой до Барселона, над 450 км. За да се прибере отново с автобус. През лятото на 2024 г. обикаля България и през цялото време документира пътешествието на камъка с таблет.

Пътешественикът ще изложи художествени интерпретации, дигитален печат и колаж със събрания снимков материал. Така че на практика изложбата представлява портретите на един горнооряховски камък от местността Камъка, пътувал по света и у нас.  

В „За камъните и корените 22/24” Владимир Палев прави препратки към фрагментите, които колекционираме и особености от заобикалящите ни действителност. Очаква ни размисъл за ловците на селфита, за постфотографията и милиардите изображения, които генерираме и консумираме еднократно в социалните мрежи. За шопинг туризма. За символите, които ни заобикалят, и които формират идентичността ни. Авторът си задава въпроса какво всъщност е изкуството след два века теоретични търсения на мислители, философи, теоретици на изкуството и историци.

А историята на камъка от Камъка не е приключила. Камъкът е посетил редица испански музеи, но все още не е бил в Прадо.

Изложбата се открива в 18 часа на 3 септември (вторник) в Художествена галерия „Недялко Каранешев”. Ще остане в Галерията до 17 септември.


Ключови думи
изложла Художествена галерия "Недялко Каранешев" Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета