Петък, 20 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Култура

183 платна и половина с музика, вдъхновена от „Пинк Флойд“, но създадена от изкуствен интелект, отвеждат в „Живот в друго измерение“ на Петър Крусев

  19.09.2024 20:09
183 платна и половина с музика, вдъхновена от „Пинк Флойд“, но създадена от изкуствен интелект, отвеждат в „Живот в друго измерение“ на Петър Крусев

Многопластова изложба, както е разнолико творчеството на Петър Крусев представя Художествена галерия „Недялко Каренешев“, за да отбележи 50-та годишнина на автора.

183 платна и половина ни повеждат в „Живот в друго измерение“. Картините трябвало да са 200, но някак си изложбата придобила завършен вид с тези 183. А половинката е едно недовършено платно, придружено с четка и палитра, което е вход към съвсем друг живот.

Щастлива съм, че Петър ме допусна до своето ателие преди да подреди картините в Галерията. Там е съвсем различна атмосфера. Ателието е не просто работилница, не само лаборатория, но и изповедалня. За да се усети душата на твореца, трябва да се надникне в ателието му. И в ателието, и в Галерията аз виждам един богат свят, един творец, който непрекъснато търси нови предизвикателства, отключва врати към нови светове, открива нови хоризонти. Петър ни показва своята лична представа за света и тя е безкрайно интересна, казва председателят на ГоАрт Роза Абаджиева.

Петър Крусев е сред основателите на сдружението на горнооряховските художници, но Роза Абаджиева го представя не само заради 16-годишното колегиално сътрудничество. Тя е един от моите любими учители, сподели Крусев.

Посвещавам тази изложба на всички учители, каза в последните си думи преди да открие изложбата авторът. Преди това изреди всички онези, от които се е учил самият той. Започвайки от майка си, която открила още в детската градина дарбата му, преминавайки през преподавателите в художествената паралелка на СУ „Вичо Грънчаров“ и тези във ВТУ „Св. св. Кирил Методий“, където е завършил в класа на проф. Александър Терзиев.

Самият той беше известно време учител в своето училище, а колегите му бяха подготвили изненада – музикален поздрав от оркестъра за народна музика „Потомци“ с ръководител Стефан Печикамъков. Самият Стефан е от специалните учители-вдъхновители, на които посвещавам тази изложба, сподели Петър Крусев.

Сред гостите му бяха много колеги – и по художествена, и по фотографска линия, както и много представители на бизнеса, защото Крусев е работил с много фирми по дизайна им и тяхната рекламна дейност. Благодаря на всички, които са повярвали в мен и са ми дали възможност да се реализирам в толкова различни поприща. От всички съм научил много, каза Петър Крусев преди да открие изложбата и да продължи да приема поздравленията на десетките приятели и колеги.

Откриването на експозицията, която заема и двете зали на Галерията (в малката е показан по-непознатият Крусев-график), всъщност наслагва два проекта. Много от картините (а всъщност всичките тези близо 200 платна са създадени в последните 5 години) са вдъхновени от музиката на любимите за Петър „Пинк Флойд“. След като създава картина и й дава име, той пуска това име на изкуствен интелект със задачата да създаде музика. И в резултат откриването на изложбата беше озвучено от нещо като „Пинк Флойд“, но в друго измерение.

Може би нямаше да разберем за тази провокация, ако не беше уредникът на Галерията д-р Деница Александрова, която също говори много за Петър Крусев – и то не толкова за колегата, а най-вече за приятеля. Той няма нужда да бъде хвален, защото е от хората, които правят света по-топло и добро място, каза д-р Александрова.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Петър Крусев изложба Горна Оряховица