Петък, 20 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Избори 27 октомври 2024 г. Политика

Двете ДПС-та се явиха със 130 кандидати за 65 места в СИК в Горна Оряховица, РИК ще решава кой ги получава

  20.09.2024 13:55
Двете ДПС-та се явиха със 130 кандидати за 65 места в СИК в Горна Оряховица, РИК ще решава кой ги получава

Консултациите за разпределението на местата в СИК за община Горна Оряховица преминаха в съгласие и завършиха с решение, отворен остана само въпросът кой ще попълни квотата на ДПС.

Двете фракции в ДПС се явиха със свои списъци за квотата на партията. Така се оказа, че има 130 кандидати за 65 места, които се полагат на Движението.

И двамата съпредседатели на ДПС си бяха упълномощили свои хора за консултациите. Делян Пеевски бе дал пълномощно на Йордан Керчев, Митко Станев и Тодор Тодоров. Джевдет Чакъров упълномощил Федя Дервишев. Тъй като двете групи не се споразумяха как да разпределят 65-те си места в СИК, бе решено, на база решение на ЦИК, което урежда такива случаи, да се изпрати протокола от консултациите в РИК – Велико Търново и комисията да назначи членовете от ДПС в горнооряховските комисии.

Останалите участници в консултациите се съгласиха с предложеното им разпределение, само Федя Дервишев подписа протокола с особено мнение.

Право да участват в разпределението на СИК имат представители на шестте парламентарно представени партии и коалиции. Квотите, с които те разполагат, са определени от РИК спрямо представителството на парламентарните групи в Народното събрание.

Така за община Горна Оряховица, в която има 65 постоянни секции с общо 567 членове, разпределението е следното:

ГЕРБ – СДС имат общо 174 места, от които 65 ръководни позиции – председател, зам. председател и секретар.

Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България” ще разполага със 100 места, от които 38 ръководни.

Местата на „Възраждане” са 98, от тях 37 в ръководствата.

„Движение за права и свободи”, „Има такъв народ” и „Величие” ще имат по 65 места, тъй като всяка формация трябва да има поне по един представител в комисия.


Ключови думи
СИК Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета