Петък, 20 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

Увеличава се натовареността на Интензивното отделение за терапевтично болни в Горна Оряховица

  20.09.2024 11:11
Увеличава се натовареността на Интензивното отделение за терапевтично болни в Горна Оряховица

Увеличава се броят на пациентите и натовареността на откритото преди година и половина Интензивно отделение за терапевтично болни в болницата в Горна Оряховица.

За периода 1 януари – 31 август преминалите болни са били 418 или с над 10% повече в сравнение с предходния осеммесечен период (376) . Отчетените леглодни за периода са 1795.

Най- много – 235 пациенти, са изпратени за лечение от Второ вътрешно отделение, 91 пациенти, преобладаващо с инсулти, са изпратени от Отделението по нервни болести. 28 пациенти в тежко и усложнено състояние са изпратени от Първо вътрешно отделение, а от ОАИЛ – 41.

Интензивното отделение за терапевтично болни беше открито през април м.г. и е една от общо 132 -те лечебни структури в страната, които бяха изградени по процедурата „Мерки за справяне с пандемията“ на ОПРР.

В началото на 2024 г. отделението бе оборудвано с апаратура от най-ново поколение, закупена с европейски средства по проект „Укрепване на капацитета на болничната мрежа за реакция при кризи” по ОП „Региони в растеж” (2014-2020). Тя възлиза на 362 470 лв. и е предоставена безвъзмездно от МЗ, като пакетът включва преносимо рентгеново устройство, пациентен монитор, система за комплексно управление, контрол и обезвреждане на болнични отпадъци чрез микровълново обеззаразяване, електрокардиограф и ехограф от най- висок клас.

Болницата със собствени средства закупи дефибрилатор, монитори за дистанционно наблюдение и др.

Отделението е с капацитет от 16 интензивни легла и в него дежурят денонощно квалифицирани екипи.


Ключови думи
Интензивно отделение за терапевтично болни Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета