Петък, 20 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Парламентът гласува допълнително финансиране за община Горна Оряховица, за да започне подмяна на водопроводната мрежа в Драганово

  20.09.2024 17:28
Парламентът гласува допълнително финансиране за община Горна Оряховица, за да започне подмяна на водопроводната мрежа в Драганово

Народното събрание прие изменение в Закона за държавния бюджет, с което се одобриха исканите от Община Горна Оряховица промени, свързани с финансиране на първия и най-важен етап от проекта за рехабилитация на водопроводната мрежа в Драганово.

Още миналата седмица министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова гарантира в отговор на питане на народния представител Димитър Николов, който от години е ангажиран с проблема, че Министерството подкрепя предложените идеи за решаването му и остава депутатите да гласуват промените в бюджета. Днес това вече е факт.

Проблемът е от над 30 години и периодично ескалира в протести на местните жители. Това лято, след поредния протест, кметът на Горна Оряховица Николай Рашков постави сред приоритетите на общинското ръководство справянето с безводието в Драганово. В най-кратки срокове бе подадено искане за промяна в Приложение 3 към член 107 на тазгодишния Закон за Държавния бюджет. В приложението са описани проектите, които държавата ще финансира в община Горна Оряховица в следващите две години.
Включеният сред приоритетните обекти първи етап на водния проект за Драганово е със стойност над 9 млн. лв. с ДДС. За по-голяма оперативност и за да може работата по рехабилитация на водната мрежа да започне в най-кратки срокове, Общината предложи неговото разделяне на други два подетапа.
Така, за тази година местната власт ще разполага с 2 801,9 млн. лв. за старт на процедурите, а в бюджета са предвидени други 7 618,1 без ДДС за втората част. Те могат да се инвестират, при готовност, до 2026 г.
Началото на рехабилитацията предвижда подмяна на напорния водопровод, с който се пълнят резервоарите, както и подмяна на главния водопровод, през който от съдовете се подава вода към мрежата в селото. Тези два водопровода са ключови за водоснабдяването на домакинствата. Именно те минават под третокласния Републикански път, планиран от АПИ за ремонт и целта на кметския екип е работата по подземната инфраструктура да приключи преди него.
Втората част от първия етап на проекта включва главните клонове втори, трети и четвърти, както и разпределителните клонове в селото – от първи до тридесети.
Средствата за него общинското ръководство поиска като увеличаване на одобрената рамка от 30 млн. лв.
По този начин в Инвестиционната програма за общините се увеличават, с малко над 4.8 млн. лв., осигурените за Горна Оряховица средства. Досега те бяха с обща рамка от 30 млн. лв., с които до 2026 г. ще се финансират 12 приоритетни обекта на Общината.


Ключови думи
Драганово вода Община Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета