Петък, 20 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

Драганово кани на конкурс за най-добра градинарска чорба

  20.09.2024 13:54
Драганово кани на конкурс за най-добра градинарска чорба

За XIII път Драганово ще е домакин на Празника на градинаря, който тази година се организира и в памет на основателя си – починалата наскоро Вася Караатанасова. Като секретар на НЧ „Съединение 1883” тя отдаде 40 години за съхранение на традициите и развитие на културата в селото.

Празникът има корени в далечното минало, когато местните градинари се връщали от чужбина при семействата си. Драгановчани се гордеят с предците си, които са научили Европа как се отглеждат зеленчуци и в тяхна чест продължават традицията. Някога се празнувало по Димитровден, когато приключвал земеделският сезон.

Тази година празникът ще е на 21 септември, на ново място – в центъра на селото и с още повече забавления. Ще се започне с водосвет в 9:30 часа, а след това ще се поднесат цветя пред единствения в България паметник на градинаря. В отдаването на почит ще се включат и гостите от Унгария.

В центъра на селото ще се разположат щандове на производители, атракциони за децата и най-вече казаните с градинарска чорба. За първи път ще се организира конкурс, като участниците ще трябва да сготвят на място своя вариант на зеленчуковото ястие. Жури ще избере най-вкусната чорба. През това време ще има викторина с награди за децата. А накрая организаторите канят на общоселска софра, на която да се изяде градинарската чорба.


Ключови думи
Празник на градинаря Драганово
Последни
Седмицата
Анкета