Петък, 20 Сеп 2024
            
Велико Търново Други

Лаборатория „Лидкор” предлага уникална „ядлива” козметика на Самоводската чаршия и прави премиера на серията си с продукти за коса във Велико Търново

  20.09.2024 16:16
Лаборатория „Лидкор” предлага уникална „ядлива” козметика на Самоводската чаршия и  прави премиера на серията си с продукти за коса във Велико Търново

Между многото сергии с натурални продукти и козметика по Самоводската чаршия се откроява щандът на „Лидкор” с продукти за лице, тяло и коса, които спокойно може да опитате и на вкус.

Има една японска максима, че не трябва да слагаме на лицето си нещо, което не можем да сложим в устата си. Тази мисъл вдъхновила създателя на лабораторията Людмила Стойчева.

„В последните години започнахме да обръщаме внимание на качеството на храната и внимаваме какво слагаме в чинията си. Но човек се храни и през кожата си. Според изследванията 60% от козметичните и почистващи препарати проникват през кожата и преминават направо в кръвта, без да минат през пречиствателната станция на тялото - черния дроб. Погледнете етикета на всеки масов козметичен продукт и си дайте сметка какво влиза в тялото ни. Ако на първо място е написано „aqua”, означава, че има 70% вода. Водата е добра среда за развитие на микроорганизми и, за да се подтисне развитието им, се добавят доволно количество консерванти и стабилизатори. В нашите продукти няма вода и няма нужда от химикали”, разказва Людмила на всеки клиент, който се спре на сергията.

Всъщност тя е от Варна, но не за първи път участва в празниците на Самоводската чаршия, които дават възможност на много майстори и занаятчии да покажат производството си. Предпочита сама да продава уникалните си продукти, защото се вижда като мисионер. „Ако днес убедя 20 жени или мъже, да започнат да обръщат такова внимание на козметиката, каквото на храната, се смятам за победител”, обяснява създателката на първата в България „ядлива” козметика. Така наричат такива продукти в Германия, защото наистина кремовете спокойно могат да бъдат опитани на вкус – в тях няма нищо, което да не става за ядене.

Людмила навлязла в козметичния бизнес преди 6-7 години, превръщайки хобито си в занаят. Много дълги години е работила в полиграфичния бранш и била съсобственик в печатница със 70 души персонал и 7 милиона лева оборот. В един момент обаче продала дяловете си в бизнеса и решила да почива. Само че се оказало, че не е родена за домакиня и започнала да се чуди какво да прави. Семейството й било категорично, че натоварването от големия бизнес трябва да остане в миналото. Затова първо започнала да учи дигитален маркетинг. Това впоследствие се оказало много полезно, но не запълнило празнотата.

При мен идеите идват май насън. Събуждам се и имам план, смее се Людмила. Така станало с лабораторията, но всъщност преди това имало доста време на домашни опити за собствени нужди и приятели. За да реши собствените си проблеми, създала вкъщи крем от невен против разширени вени и крем против изпотяване. Почнала да прави сапуни и понеже иска всичко, което прави, да е много добро, си намерила учител. Прекарала доста време в изучаване на занаята, но за Коледа вече имала много поръчки от приятели, които искали нейните сапуни за подаръци. И така малко по малко дошла идеята, че от това хоби ще стане малък бутиков бизнес.

Купила помещение, няколко месеца минали докато вземе всички лицензи, разрешителни и прочие и започнала с един работник.

И макар че много четяла по темата, си дала сметка, че има нужда от по-сериозни знания. Така на 45 години станала студентка. В България не могла да открие подходящо обучение, но във Великобритания намерила специалността „Формулиране на органична козметика”. Обучението е дистанционно, но с много практическа насоченост. Състои се от няколко модула, разделени на курсове и след всеки курс трябва да се представя курсова работа и собствен продукт. „Научиха ни да мислим и да разработваме свои решения. Освен теоретичните знания, това беше най-полезното от това обучение”, казва Людмила. Долу горе по това време дошъл и ковидът, така че можела да отдели повече на учене. Малко по-късно завършила модула за препарати за коса, където се оказало доста по-сложно, заради по-сложната морфология на космените клетки.

Затова и първите продукти за коса на Лаборатория „Лидкор” имат своята премиера във Велико Търново. И Людмила много разчита на гостите на Самоводската чаршия да дадат своите отзиви.

Излизайки от печатарския бизнес, тя била достатъчно материално осигурена, за да не търси бърза финансова възвръщаемост от новите си занимания. Три години само наливала пари в новите си занимания и едва от година-две вижда и някакъв икономически ефект. Тази свобода й позволила да се задълбочи в качеството и научната работа. Когато се концентрираш да правиш нещо по най-добрия начин, то впоследствие идват и финансовите ползи, вярва Людмила.

„Доказах, че на 50 години може да се направи рестарт и животът да бъде също толкова удовлетворяващ. Доставя ми удоволствие, когато хората споделят, че са доволни от моите неща, особено когато сме решили проблем. Средствата идват като оценка на труда”, казва създателката на „Лидкор”.

На днешния пазар има три вида козметика. Масовата, където 70% е вода и съответно идват химикалите за консервация. Натуралната, където водата е от 50 до 70% и консервантите са на растителна основа, но извлечени с химически реактиви.

На съвсем друго ниво са препаратите, разработени от Людмила, които нямат нужда от консерванти и стабилизатори. За да се разбере най-лесно, сравнете чаша портокалов сок от кутия и фреш от прясно изстискан портокал. Фрешът е козметиката на „Лидкор”.

Какво влага тя в своите продукти? Най-характерното за нейната лаборатория е безсмъртничето. Тази билка, позната и на бабите като подправка и с лечебните си свойства, семейството на Людмила отглежда на 15 декара във Варненско.

Маслата, които още използват, се извличат от семена, ядки и билки. Семена на краставица, на ягода, малина и т.нат стават на масло, което не се обработва по никакъв друг начин освен с пресоване и филтриране. Единственият емулгатор е пчелен восък. За да се отговори на масовия вкус, който иска мазилата да миришат добре, са принудени да добавят и етерични масла, но отново добити по най-простия начин. Много успешен ароматизатор се оказва маслото от  цвят на липа.

Избирайки своята козметика, се съобразявайте не с възрастта, а с типа си кожа, съветва Людмила. Имаме клиентки на 20 години с много суха кожа и на 70 години със смесена. Така че това е първото, с което трябва да отчитате.

Продуктовата гама на „Лидкор” вече е много богата, но Людмила си има голяма гордост и това е крем за лице, тя го нарича Премиум, в който са комбинирани много класни продукти. Сред тях на първо място са масла от безсмъртниче и бакучиола – билка, която кара клетките рязко да забавят стареенето. Между другото малко, след като тя пуснала своя крем, забелязала, че гиганти в бранша правят много сериозни изследвания на тази билка и започват да я използват. Оказало се, че от 2025 г. ще бъде забранен ретинолът, а маслото от бокучиола има същия и по-силен положителен ефект без страничните реакции. В Премиум крема има и масло от бодлива круша, която Людмила открила при почивка в Тунис, от малинови семки, моринга и етерично масло от липа. В крайна сметка се получила консистенция и аромат като на масовите кремове, но без химикали и със силен терапевтичен ефект.

В Топ 3 на Лабораторията влизат и деокремовете. Те не запушват порите и позволяват на кожата да поддържа естествената си функция на топлообмен за тялото. Царевичното нишесте като суха съставка абсорбира влагата, а активните съставки не позволяват развитието на микроорганизми, които причиняват неприятната миризма на потта. Тези качества са направили тотален хит през лятото деокремовете на „Лидкор”.

Един от първите продукти на лабораторията – хидратиращият крем на базата на безсмъртниче си остава сред най-продаваните. Много добре се позиционира на пазара и серумът с бодлива круша и безсмъртниче.

А има още много интересни неща - суха паста за зъби, сапуни, кремове, шампоани, серуми. Всичко се прави на ръка и при постоянна температура от 22 градуса през цялата година. Макар че Людмила категорично не иска да разширява бизнеса и да масовизира козметиката си, продуктите вече се търсят и извън България. Има много поръчки през Амазон от Европа, особено от Германия, където първи са оценили ядливата козметика.

Щандът на „Лидкор” може да се открие точно срещу входа на хан „Хаджи Николи” до понеделник. Людмила с удоволствие разказва за всички продукти и за начина на производство.

Повече на https://lidkor.com/ и https://www.facebook.com/lidkorcosmetics

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Лидкор натурална козметика Людмила Стойчева Самодоска чаршия
Последни
Седмицата
Анкета