Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

Решението за новия размер на таксите и услугите в Горна Оряховица се отлага за следващо заседание на Общинския съвет

  27.06.2024 14:42
Решението за новия размер на таксите и услугите в Горна Оряховица се отлага за следващо заседание на Общинския съвет

Промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цените на услугите в община Горна Оряховица трябваше да се гледат на заседание на Общинския съвет днес. В последния момент обаче кметът Николай Рашков оттегли предложението, за да има повече време за мотивировка. Общинските съветници решиха проектът да бъде предварително разгледан във всички комисии, а до 5 юли всички политически групи да внесат предложенията си за изменение на проекта.

Проектът предлага значително поскъпване – най-често от 50%, а за някои услуги скокът в цените е в пъти. Заедно с това се въвежда възможност за 10% отстъпка от цената, но не повече от 20 лева, ако услугата се предоставя по електронен път.

Най-общо казано поскъпването е значително за почти всички услуги. Докато някои касаят инвестиционни намерения, рекламна дейност и взаимоотношения с общинската собственост и не се отнасят до много хора, други ще се усетят пряко от повече потребители. Вероятно най-щекотлива е темата за рязкото поскъпване на услугите на „Обреди” и Гробищния парк. Някои от тях скачат в пъти и ще доведат до оскъпяване на погребенията.


Ключови думи
Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цените на услугите Николай Рашков