Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Празникът на Долна Оряховица: Малкият брат показа как се празнува 50-годишен юбилей

  08.09.2024 00:38
Празникът на Долна Оряховица: Малкият брат показа как се празнува 50-годишен юбилей

Празненствата за 50-та годишнина от обявяването на Долна Оряховица за град ще се помнят дълго не само от долнооряховчани, а и от многобройните им гости. Площад „България“ почернява от народ две вечери поред, а ентусиазмът на домакините накара и гостите на сцената да се раздават по най-добрия начин.

Вторият ден от празненствата започна с откриване на изложба в Етнографския музей, която представя носии от Горнооряховско от колекцията на уредника му Петър Георгиев.

По-късно хлапета от целия регион дълго обсаждаха тиктокърите Йоан Петър и Мъци, за да се снимат и да вземат автограф.

Големият концерт бе подгрят от местните изпълнители – Александра Пулова, Рая Исянкова и ДЮТС „Пъстреница“ към НЧ „Христо Козлев 1883“.

Официалното откриване беше кратко, но много емоционално, защото кметът Веско Ирибаджаков връчи почетни плакети, обвързващи няколко поколения. Първо плакет получиха две дами – Гергина Зарзалиева и Анна Харлова, които са първите родени деца през 1974 г. – годината, когато Долна Оряховица става град. Плакет получиха също най-младото семейство на града – Оливия и Галин Георгиеви и двойката с най-дълъг семеен стаж – Кина и Аврам Иванови. Накрая почит бе отдадена на най-възрастната жителка на Долна Оряховица – Стефана Дервишева и на една от най-младите – първото бебе на 2024 г. Елена Пулова.

Председателят на ОбС Огнян Стоянов, зам. кметът на Община Горна Оряховица Петя Иванова и кметът Веско Ирибаджаков приветстваха долнооряховчани, а сред гостите бяха народният представител Людмила Илиева, зам. кметът Даниел Божанков, кметове на съседни селища, общински съветници и др.

Долна Оряховица е малкият брат на Горна Оряховица. Не само заради общото име, но и заради пътя, по който двата града вървят заедно, каза в обръщението си Огнян Стоянов. Малкият брат обаче направи истинско показно как се празнува. „Всичко това стана възможно с подкрепата на бизнеса – не само в Долна Оряховица, но и в Горна Оряховица и Велико Търново. Повече от 25 фирми помогнаха за осъществяването на идеята да отбележим по запомнящ се начин този наш първи юбилей“, каза кметът Веско Ирибаджаков. Водещият Мартин Георгиев пък изреди имената на всички, подкрепили по някакъв начин празника.

След кратката официална част ФА „Сидер войвода“ поведе хорото, което не спря и докато на сцената пееше Нелина. Тони Димитрова пък накара целият площад да пее с нея. Всичко това продължи повече от три часа, за да завърши със светлинно-музикален спектакъл, построен върху „Моя земя, моя България“ и издържан в цветовете на трибагреника.

За тези, на които и това не им стигна, купонът продължи с дискотека на открито. А през цялото това време, въпреки стълпотворението пред сцената, и масите покрай импровизираните бирарии не останаха празни. С две думи имаше за всеки по нещо. Утрешният ден ще е за любителите на спорта с много футбол и волейбол. А в понеделник трима кметове – двама бивши Григор Минков и Йордан Байчев, и сегашният Веско Ирибаджаков ще засадят заедно орех, подарен им от Виолета Цанкова.


Ключови думи
Долна Оряховица празник