Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Общинският съвет в Горна Оряховица отпусна финансова помощ за пострадали от пожарите в Южна България

  25.07.2024 11:43
Общинският съвет в Горна Оряховица отпусна финансова помощ за пострадали от пожарите в Южна България

Общинският съвет в Горна Оряховица отпусна финансова помощ в размер на 5 хил. лв. за пострадали от пожарите в Южна България. Средствата ще бъдат предоставени на Община Свиленград – една от най-пострадалите от огнения ад, с който десетки пожарникари и доброволци се бореха дни наред.

Предложението за помощта дойде от кмета на Горна Оряховица Николай Рашков.

Знам, че сумата е малка, но е жест на подкрепа. Надявам се и други общини да ни последват и така да се помогне на пострадалите. Представете си, че сме на мястото на тези хора, нека проявим съпричастност, обърна се към съветниците Николай Рашков.

Пожарите в Южна България обхванаха почти всички общини в област Хасково. Заради разрастващото се към онзи момент бедствие, областният управител Мехмед Атаман разшири обхвата на заповедта си и на 15 юли бе обявено бедствено положение в Свиленград, Тополовград и Ивайловград. Засегнати са около 30 хил. дка гори и ниви, като положението се усложнява заради вятъра. Проблеми има в селата Васково, Левка, Равна гора, Дъбовец, Мустрак.

Към днешна дата бедственото положение е отменено, но остава не по-малко трудното - справянето с последствията от огъня. Община Свиленград е насочила усилия към изхранването на бедстващи заради пожарите селскостопански животни. Раздадени са общо 92 тона балирана слама - със средства от общинския бюджет са закупени 74 тона, а 18 тона са от дарители. До комисия, създадена от кмета на Свиленград за оказване на съдействие на стопаните, са подадени заявления за изхранване на 2557 животни – крави, телета, овце и коне. Според изготвен разчет по хранодни, за месец са нужни поне 400 тона слама. Община Свиленград обяви дарителска акция за желаещи да предоставят в натура слама, ечемик и др., или парични суми, с които да се купи и транспортира храна за животните.

При разговор между общините Горна Оряховица и Свиленград е уточнено, че пострадалата община има нужда от средства за изграждане на изгорели складове за храни и помещения за животновъди.

Средствата, отпуснати от горнооряховския Общински съвет, ще са за сметка на планирани разходи за лихви, които към момента не са достигнали 50% от плана. С тях следва да се закупи и транспортира храна за животните или материали за изграждането на складове или други нужни помещения.

Биляна МИЛЧЕВА

сн. Областна администрация - Хасково


Ключови думи
пожари Южна България Свиленград Николай Рашков