Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Политика

КПКОНПИ установи конфликт на интереси за кмета Рашков, грози го отстраняване

  20.06.2024 13:09
КПКОНПИ установи конфликт на интереси за кмета Рашков, грози го отстраняване

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество е излязла с решение, че кметът на Община Горна Оряховица е бил в конфликт на интереси, подписвайки договор за продажба на общински имот на фирма, чийто управител е бил допреди да стане кмет. Комисията налага глоба от 5000 лева, както и отнема еднодневното възнаграждение на кмета от 225,15 лева.

Казусът би бил комичен, но може да доведе до много сериозни последствия, включително отстраняване на кмета от длъжност и забрана за една година да участва в избори.

В мандата на предишния кмет инж. Добромир Добрев фирма на Николай Рашков участва в търг и печели общински имот срещу 613 000 лева. Достигната цена е 50% над първоначалната и сделката е очевидно добра за Общината.

Спечелилият търга обаче обжалва процедурата и така идва краят на мандата и властта в Общината се сменя. Николай Рашков става кмет и веднага излиза от управлението на дружествата си. Вместо него управител на въпросното дружество, спечелило търга, става майка му.

На 24 ноември 2023 г., седмица след встъпването в длъжност, новоизбраният кмет подписва договор за продажба с майка си. Фирмата превежда на общината 613 хиляди лева и става собственик на имота.

Само че тук хлопва капанът и веднага КПКОНПИ е сигнализирана за конфликт на интереси.

Според закона, кметът няма право да сключва договори с роднини, както и с фирми, които е управлявал доскоро. Нищо, че няма никаква щета, няма облагодетелстване, тъй като продажбата реално е извършена при предишния кмет, Комисията установява конфликт на интереси и от там вече нещата могат да станат много сложни.

В България има съд и той ще реши. Разбира се, че ще жаля. Ни най-малко не съм ощетил Общината, напротив. Спечелил съм честно търга, наддавайки с 50%. Подписал съм един договор, който е по процедура, завършила при предишния кмет. Вкарал съм пари в бюджета, не съм взел. Още не съм получил решението, но след като го получа, веднага ще обжалвам, коментира Николай Рашков.

Дали ще се стигне до нови кметски избори зависи както от Съда, така и от Общинската избирателна комисия,   която всъщност е органът, който може да отстрани кмета. Но първо трябва да се мине през две съдебни инстанции, което вероятно ще отнеме една година.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Николай Рашков конфликт на интереси