Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Други Лясковец

В Козаревец майстори на черпака си оспорваха кой прави най-вкусната кокоша чорба

  07.09.2024 16:11
В Козаревец майстори на черпака си оспорваха кой прави най-вкусната кокоша чорба

С легенда за основаването на селото започна 12-то издание на Празника на кокошата чорба в Козаревец. От години празникът има своето запазено място в културния календар на Община Лясковец, която е съорганизатор заедно с Кметство Козаревец и местното НЧ „Земеделец 1899”. В организацията партнират и много фирми и частни лица.

От ранни зори край 11 огнища закъкриха казаните на участниците в кулинарната част от празника. Този път те дойдоха от Владислав, Балканци, Асеново, Джулюница, Мерданя, Малки чифлик, Добри дял, Драгижево, Велико Търново, Лясковец, Сухиндол, Дряново и, разбира се, домакините от Козаревец. Всички бяха поздравени от кмета на Лясковец Васил Христов, който отбеляза, че празникът е все така чакан и желан от козаревчани и техните гости.

Желая преди всичко здраве, дълги години да събирате семействата си на богати трапези, да възпитавате децата си като горди българи. Живеете на изключително интересно място и празници като днешния показват, че тук традициите и бъдещето се събират в едно и усещането за общност, за семейство намира най-ясен израз в дни като днешния, каза и народният представител Людмила Илиева, която бе гост в Деня на кокошата чорба.

В навечерието на Рождество Богородично ви благодаря за възможността да сме днес тук. В Козаревец мирише на вкъщи, да ви е хубав празникът, пожела и народният представител Димитър Николов, който също бе гост на празника.

Специални поздрави имаше още от кмета на селото Красимира Колева и от председателя на НЧ „Земеделец 1899” Тодор Тодоров. Сред уважилите празника бяха зам.-кметовете на Община Лясковец Емилия Жилиева и инж. Деница Коева, общински съветници от Лясковец и Горна Оряховица и др., а поздравителен адрес изпрати вицепрезидентът Илияна Йотова.

Никак не беше лесно на журито с председател Пламен Караджов да определи баш майсторите на кокошата чорба. В крайна сметка на първо място бе класиран отборът на НЧ „П. Р. Славейков 1903” – Добри дял, втори е отборът „Баба знае как” от Джулюница, трети – „Баба и внуче” от Козаревец. Категорията за най-атрактивен готвач спечели 82-годишната Николина Тодорова от НЧ „Просвета” в Асеново, нейни подгласници станаха Иванка Петкова от НЧ „Надежда” и ККП „Детелина” в Балканци и Яни Митев от Клуб по битова култура към НЧ „Надежда 1869” – Велико Търново.

При надпреварата за етно визия на щанд за победители журито определи „Баба знае как” от Джулюница, второто място е за ККП „Здравец” в Козаревец, третото – за КП „Мазневска чешмичка” в Лясковец.

Специалната наградата на кмета на Козаревец Красимира Колева отиде при Клуба за битова култура към НЧ „Надежда 1869” – Велико Търново.

По традиция извън конкурсната програма имаше и цял казан с чорба от кмета на селото. Докато от сцената се лееше музика, от него можеше да опитат всички гости на Празника на кокошата чорба в Козаревец.


Ключови думи
Празник на кокошата чорба Козаревец