Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Нови четири споразумения за финансиране на инфраструктурни проекти подписа с МРРБ кметът на Горна Оряховица Николай Рашков

  11.07.2024 20:33
Нови четири споразумения за финансиране на инфраструктурни проекти подписа с МРРБ кметът на Горна Оряховица Николай Рашков

Нови четири споразумения за финансирането на инфраструктурни проекти на Община Горна Оряховица подписа в министерството на регионалното развитие и благоустройството кметът на Горна Оряховица Николай Рашков.
Договорено е финансирането от 3 940 900 лв. за основен ремонт на горнооряховските улици „Младост“,  „П. Р. Славейков“ и „П. Цвикев“. Според споразумението общата максимална стойност на разходите ще бъде покрита с изпълнението на дейностите по проекта, като догодина започва проектирането.
Предвижда се цялостно преасфалтиране на пътното платно по тези улици, с оформяне на напречни наклони, подмяна на бордюри и изцяло нови тротоари. Ще бъдат изградени нови шахти, ще се почистят и изравнят нивата на съществуващите дъждоприемни и ревизионни шахти. Ще се почисти и съществуващата колекторна система. Преди тези дейности обаче се предвижда проектиране на нови ВиК и улично осветление, за което се очаква допълнително споразумение.
Договор за финансиране кметът подписа и за основен ремонт на последния участък от общински път Сушица - Драганово – Стрелец.
Стойността на ремонта е 948 100 лв.
Пътят осъществява връзката между част от населените места в общината, както и с общинския център. Нова пътна настилка, почистване и оформяне на пътните окопи и банкети, нова хоризонтална и вертикална маркировка е планирана там. Основният ремонт ще подобри състоянието на пътното платно, ще удължат неговия експлоатационен живот, ще намалее риска от ПТП.
Основен ремонт тази година ще бъде направен и на общинския път Ресен – Никюп – Крушето, като подписаното споразумение е за 1 306 000 лв. Сегашното състояние на пътя, който свързва не само населени места, но е и връзка с главния път Русе – Велико Търново, е в много лошо състояние и създава предпоставки за ПТП. Освен цялостно преасфалтиране, ще бъдат почистени водостоците, ще се положат нови бетонови тръби, ще има нова ограничителна система.
Сред новите споразумения е и за финансирането с 2 404 500 лв. на основен ремонт на общински път Камен-Паисий-Стрелец-Петко Каравелово, в участъка му от края на Стрелец до началото на с. Паисий.
Осем са подписаните до момента договори за финансирането на проекти на Община Горна Оряховица. Стойността им е за над 17.6 млн. лв. Предстоят споразумения и по останалите 4 от 12-те подадени от Горна Оряховица проекта, за които новото общинско ръководство получи одобрение за финансиране от общо 30 млн. лв. Проектите в тази финансова рамка могат да се изпълняват до края на 2026 г.


Ключови думи
Община Горна Оряховица МРРБ Николай Рашков