Събота, 12 Oct 2024
            
Лясковец Общество

След намесата на Димитър Николов: Премахнаха опасната сграда на жп гарата в Лясковец

  10.10.2024 11:12
След намесата на Димитър Николов: Премахнаха опасната сграда на жп гарата в Лясковец

Сградата на някогашната железопътна гара в Лясковец е премахната. Мястото, на което се намираше, е изчистено и тя вече не е предпоставка за инциденти.

До това се стигна след намесата на народния представител Димитър Николов, който бе сезиран от кмета на Лясковец Васил Христов с настояването приемното здание да бъде съборено или поне обезопасено.

Гара „Лясковец“ е строена през 1930 г., след завършването на първия етап от прокарването на линията Горна Оряховица – Елена. През 2002 г. движението по линията е спряно, а година по-късно тя е закрита с постановление на Министерския съвет като нерентабилна. Още през 2011 г. Народното събрание приема наредба за демонтирането на по-голямата част от линиите с преустановено пътническо движение. Въпросната линия обаче не бе демонтирана, а гаровата инфраструктура бе оставена на самотек. Така - поради посегателства - приемното здание бе с липсващи врати и прозорци, изкъртена ел. инсталация, съборена част от зидовете, особено на чакалнята. На 23 ноември 2022 г. в резултат на палеж изгоря и покривът.

С темата се ангажира народният представител Димитър Николов.

През февруари 2024 г. Николов я повдигна от най-високата трибуна в държавата чрез парламентарен въпрос към тогавашния министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. В резултат собственикът на сградата – ДП НКЖИ, се задейства и тя вече е премахната.

Удовлетворен съм, че се стигна дотук. По тази тема най-притеснителното за мен бе, че сградата привличаше деца за игри или селфита. Радвам се, че с общи усилия предотвратихме потенциални инциденти, коментира народният представител Димитър Николов.

Удовлетворението си не скри и кметът на Лясковец Васил Христов.

Действително можеше да има необратими последици, благодаря на всички, които помогнаха това да не се случи, посочи Христов.


Ключови думи
жп гара Лясковец Васил Христов Димитър Николов
Последни
Седмицата
Анкета