Събота, 12 Oct 2024
            
Лясковец Общество

Четвъртокласници гостуваха на местната власт в Лясковец за Деня на българската община

  11.10.2024 14:27
Четвъртокласници гостуваха на местната власт в Лясковец за Деня на българската община

Специални гости посрещна днес ръководството на Община Лясковец. В навечерието на Деня на българската община на кмета Васил Христов, председателя на Общинския съвет Сергей Добрев,  заместник-кметовете инж. Деница Коева и Емилия Жилиева и началника на отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване“ Николай Марков гостуваха четвъртокласниците от класовете на Недка Павлова и София Илиева от СУ „Максим Райкович“.

За ролята на кмета в управлението на една община им разказа Васил Христов. Той бе записан с въпроси за местната власт, но и не само – много от децата тренират във футболния „Левски – Лясковец“ и нямаше как да подминат темата. И като стана дума за това, кметът им сподели, че скоро на стадиона ще има още нови площадки и игрища.

В кабинета на Васил Христов четвъртокласниците поискаха да докоснат символите на града, да държат в ръце ключа на Лясковец, да видят отблизо кметската огърлица. Най-голям интерес предизвика Почетната книга, от която дори четоха стиховете на Стефан Поптонев и се дивиха дълго на красиво изрисуваните страници и надписи с имената на достойни лясковчани. Учениците дълго разглеждаха и Витрината на славата и Кметската алея, взираха се в наградите и отличията на съвременниците и в лицата на предишните кметове, писали историята на града и достойно творили през годините икономическия, културния и духовен живот на Лясковец.

Малко по-късно ги посрещна председателят на Общинския съвет Сергей Добрев. В заседателната зала на ОбС децата се запознаха и с Емилия Жилиева, инж. Деница Коева и Николай Марков. Председателят им разказа всичко за законодателната власт, за решенията и как се приемат, а децата попитаха дали в малкия парламент спорят така, както го правят в Народното събрание. Заместник-кметът Емилия Жилиева пък ги изпита за териториалния обхват на община Лясковец и стана ясно, че децата са добре подготвени.

Особено впечатляващи за учениците бяха и старинните документи, които Николай Марков им показа – регистър на вписаните с красив почерк бракове и ражданията от преди век и четвърт, когато са живели в Лясковец техните прапрабаби и дядовци.

Много въпроси бяха зададени от младите лясковчани и всички получиха отговор, а за награда за любознателността си учениците бяха почерпени от кмета, който ги покани да гостуват отново.


Ключови думи
Васил Христов Емилия Жилиева инж. Деница Коева Сергей Добрев СУ Максим Райкович
Последни
Седмицата
Анкета