Събота, 05 Oct 2024
            
Избори 27 октомври 2024 г.

Димитър Николов: Гражданите очакват решения, а не евтини представления

  04.10.2024 14:07
Димитър Николов: Гражданите очакват решения, а не евтини представления

Димитър Николов е депутат от Великотърновски избирателен район от коалицията ГЕРБ - СДС от 45-то до 50-то Народно събрание включително. В последния Парламент Николов беше член на Комисията по култура и медии и Комисията по транспорт и съобщения.

За парламентарния вот на 27 октомври Димитър Николов е под номер 3 в листата на ГЕРБ – СДС, която е с номер 18 в бюлетината.

-Кой бърка, г-н Николов – избирателят или политиците, че не потръгна и 50-то Народно събрание?

-Всяко правителство е на висотата на своите избиратели. Това е дефиниция на Кенеди. За съжаление представителсвото в 50-то Народно събрание не позволи на ГЕРБ да излъчи самостоятелно правителство, макар да показахме, че не бягаме от отговорност. В крайна сметка и в този Парламент видяхме опити за диктат на малцинството. Не може с 30-35 народни представители да поставяш условия на първата политическа сила и да искаш да доминираш в едно управление. Затова отиваме на тези избори с ясното съзнание, че, освен че ГЕРБ ще е първа политическа сила, трябва да добавим мандати, което ще ни позволи в следващото Народно събрание да водим процесите.

-Сред хората битува мнението, че едни 240 души отиват всеки ден в една красива сграда, за да разходят скъпите си костюми, да вземат добра заплата, евентуално да спретнат някой панаир  и толкова. Приемате ли това мнение?  

-За съжаление Парламентът в момента е пълен със скъпо платени инфлуенсъри, които като гладни котараци се оглеждат кой ще им подхвърли къшейче, но хората, които вече 6 пъти ме изпращат в Народното събрание, знаят, че връзката помежду ни е денонощна. За да бъдеш полезен на избирателите си, не е задължително да си постоянно на микрофоните и под прожекторите.

Има няколко неща, които мога да изброя като свършени в този Парламент. Битката за водата в Драганово например, в която аз като народен представител, областният управител и местната власт бяхме от една страна на барикадата. Убедих се от интензивните лични срещи с хората, че те не се интересуват кой от коя политическа сила е излъчен и кой от коя квота е, стига проблемите им да бъдат решавани. Изглеждаме като еднакво неспособни, ако просто ходим по селски празненства само за да се снимаме с хората, а да не им решаваме проблемите.

Един народен представител трябва да има общ поглед върху проблемите на всички населени места в областта и да търси и предлага решения. В крайна сметка кандидатстваме за народни представители, не за кметове. Смея да твърдя, че имам не само общ поглед, но и визия как трябва да се развива област Велико Търново – тя е с потенциала да бъде за Севера това, което е Тракия за Юга.

Ще си позволя да припомня и друга голяма битка – за жп гарата в Елена. Друга тема, по която работим с Община Елена, е създаването на културен продукт, носещ добавена стойност.

Летище Горна Оряховица продължава да бъде съществен проблем. До края на живота на това Народно събрание, пък било то и в кампания, ще входирам писмен въпрос относно изпълнението на концесията.

Позволявам си да вметна, че вече 6 мандата работим прекрасно с водача на листата на ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов. Синхронът ни е пълен. Ясно е, че той се занимава предимно с национални теми, а аз с локални, но убеждението ми е, че няма малки и големи проблеми, има решени и нерешени.

-Какво научихте по трудния начин в 50-то Народно събрание?

-Никога не казвай никога и не чертай червени линии. Аз съм от народните представители, които не излизат на трибуната, за да създадат проблем и напрежение в залата. От тези съм, които излизат винаги в своята сфера на компетентност, в своя обхват на подготовка.

Не съм човек, който чертае разделителни линии между колегите, особено когато става дума за моя регион – тогава съм готов да разговарям с всеки. Хората знаят, че телефонът ми е винаги включен. Смятам съм доказал, че макар и с общинското ръководство в Горна Оряховица да сме от различни политически пространства, винаги могат да разчитат на мен и винаги ще бъда коректив относно решения, които създават тревожност и безпокойство у нашите съграждани. Прави ми впечатление, че по такива теми, особено през последните няколко месеца, много активно ме търсят гражданите на Горна Оряховица.

-Отворихте дума за колегите си. Защо се стигна до там последното редовно заседание на 50-то Народно събрание да протече по този безобразен начин?

-Няма спор, че случилото се направи много лошо впечатление. Така хората създават събирателен образ на Парламента, но за съжаление евтиният PR излиза скъпо. Не съм убеден, че държавата може да плати цената на това нещо. България е единствената държава, която е усвоила само своя първи транш от Плана за възстановяване и устойчивост. Средства, които са заложени в приходната част на бюджета. България не само не е усвоила възможности, но може и да й се наложи да връща пари. Изложени сме пред реален риск да не изпълним бюджета в приходната част.  

Страшно много говорим за проблемите с водоснабдяването и управлението на водните ресурси – най-крещящият проблем е този в момента в държавата. Тук трябва много ясен екшън план за справянето с безводието и лошото водоснабдяване. Но ние пропускаме близо 1 млрд. лв. за рехабилитация на електропреносната ни мрежа, която може да е следващият проблем пред населението.

-Кое подплатява оптимизма Ви, че ГЕРБ-СДС ще е първа политическа сила на 27 октомври?

-ГЕРБ и СДС са двете партии, които никога не са въвличали държавата в криза, за сметка на това многократно са я извеждали от криза. Затова нека хората, първо, гласуват, защото от ниската избирателна активност се възползват временните, фалшивите политически проекти и, второ, нека го направят за системните партии. Системните партии са показали устойчивост в годините, всяка от тях е заявила своите цели, приоритети и ценности, имат своя политически профил. Апелирам хората да направят своя прагматичен и практичен избор, а не да се впускат в екстравагантен и екзотичен вот.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
Димитър Николов ГЕРБ - СДС