Неделя, 22 Сеп 2024
            
Други Лясковец

Васил Христов: Независимостта е велико национално постижение, но и висока отговорност и дълг

  22.09.2024 07:36
Васил Христов: Независимостта е велико национално постижение, но и висока отговорност и дълг

Уважаеми съграждани,
На 22 септември преди 116 години българският народ записва поредната знакова дата в своята летописна книга.

На 22 септември 1908 г. родината ни става независима държава и заема достойно място сред останалите европейски държави. Чрез Манифеста към българския народ България заявява своето право на държава, на трон, на бъдеща история, на прогрес. „Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й. Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля“.

Ние доста често се обръщаме към миналото, за да търсим поуки, но сякаш и до днес ни убягват заветите, които да ни помогнат да поемем в правилната посока. Нека този ден отново ни върне към онези думи, които оставиха предците ни. Сигурен съм, че само когато намерим мъдростта в изреченото от тогавашните управници, ще можем да продължим с увереност напред. Нашите предци са показали на света, че едва тридесет години след освобождението си, вече са духовно, културно и материално укрепнали.
Скъпи съграждани, нека не забравяме, че освен велико национално постижение, независимостта е и висока отговорност и дълг! Нека пазим тази ценност, която сами сме извоювали, като отстояваме своята национална идентичност и родова памет! Честит и благословен празник на всички!

Васил Христов
Кмет на Община Лясковец 


Ключови думи
Васил Христов Независимост Лясковец