Събота, 05 Oct 2024
            
Други Лясковец

Танцова школа „Ритъм“ успешно представи Лясковец на международен фестивал в Гърция

  02.10.2024 12:52
Танцова школа „Ритъм“ успешно представи Лясковец на международен фестивал в Гърция

Танцова школа „Ритъм“ при читалище „Напредък-1870“ в Лясковец взе участие в XXV Международен фестивал за фолклорни и съвременни танци „Ханиоти“ в Гърция. Под ръководството на Валя Атанасова и Габриела Карчева, танцьорите се превърнаха в истински посланици на българската култура и традиции.

Форумът се проведе в края на месец септември под ръководството на директора Деян Брзанов. От 24 до 29 септември град Ханиоти се превърна в столица на културен обмен и вдъхновение, като събра състави от цял свят. Фестивалът няма конкурсен характер, а се фокусира върху сътрудничеството между различни нации. Този път събра участници от България, Украйна, Молдова, Грузия, Румъния, Полша, Естония и Мексико - детски и младежки фолклорни танцови групи, вокални групи, инструментални групи и солисти, както и групи и изпълнители от други жанрове без ограничения във възрастта.

Фестивалът се проведе на главния площад на Ханиоти и в околните селища от Община Касандрия с вечерни концерти и кратки дефилета.

Лясковската Танцова школа „Ритъм“ се отличи със своите изпълнения. Децата на Лясковец създадоха незабравими спомени и обогатиха своя опит. Школата участва с няколко впечатляващи изпълнения, сред които „Една лъжичка захар“, представено от децата от трета възрастова група, а по-големитеизпълниха за гръцката публика и гостите хореографии на фолклорна основа - „Катерино моме“, „Хоро“ и „Ръченица“.

Благодарение таланта и труда на нашите танцьори, това събитие оставя незабравими спомени както за тях, така и за публиката. Пътуването на децата стана с финансовата подкрепа на общинското ръководство, с подкрепата по организацията на читалищното настоятелство, ръководители и родители. С гордост продължаваме да представяме българската култура и традиции на международната сцена и да споделяме нашите успехи с всички вас, категорични са от Танцова школа „Ритъм“, на които съвсем скоро предстои да бъдат домакини на XVI Детско-юношеска балетна среща „Празник на балета Лясковец - 2024“.


Ключови думи
Танцова школа Ритъм Лясковец