Неделя, 22 Сеп 2024
            
Лясковец Общество

С тържествено четене на манифеста и празнична заря бяха отбелязани 116 години Независимост в Лясковец

  22.09.2024 07:38
С тържествено четене на манифеста и празнична заря бяха отбелязани 116 години Независимост в Лясковец

22 септември е една от най-забележителните дати в новата ни история. Преди точно 116 години нашите далновидни и решителни държавни мъже дръзват без проливане на кръв, да извоюват нашата независимост. През 1908 г., след тържествен молебен и камбанен звън в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново, княз Фердинанд обявява с манифест Независимостта на Княжество България. С един замах България се откъсва от орбитата на Османската империя и се провъзгласява за независимо царство, а на главата на нейния владетел княз Фердинанд е сложена царска корона – той става цар на българите.

Тези събития бяха припомнени в навечерието на 116-ата годишнина от обявяване на независима България. Честването се състоя на централния площад, където се събраха десетки граждани. Общоградският ритуал, посветен на 22 септември започна с тържествено издигане на националния трибагреник и с почетен караул на ученици от представителния Мажоретен състав на СУ „Максим Райкович“. Звуча и химнът на Република България, а благодарствен молебен отслужи отец Богдан - свещеник в църквата „Св. Никола“.

За да се доближат младите поколения до атмосферата от онези изпълнени с гордост мигове от 1908 г., на централния площад прозвуча и химнът на Независимостта, прочетен беше и манифестът на Фердинанд. В ролята на царя, произнесъл преди 116 лета тържествените слова „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“, успешно влезе режисьорът на козаревската трупа и Заслужил гражданин на Община Лясковец Йордан Сираков.

По повод 116 години Независимост кметът на Община Лясковец Васил Христов произнесе празнично слово, с което призова да пазим свободата, единството и независимостта и днес.

С програма, в която включиха едни от най-любимите песни за родината, се изявиха децата от НУ „Цани Гинчев“, възпитаници на клуб „Родолюбие“. Те изпяха песните „Моята Родина“ и „За моята България“.На Паметника на загиналите във войните лясковчани положиха венци и цветя народният представител Димитър Николов, кметът на общината Васил Христов, почетният гражданин Спас Панчев, общински съветници, читалищното ръководство, учители, клубовете на ветераните, на пенсионерите, на хората в неравностойно положение, туристическото дружество, представители на партии и организации, граждани и други.

Признателните потомци, дошли на площада, можеха да се порадват и на празнична заря.


Ключови думи
Независимост Лясковец