Събота, 05 Oct 2024
            
Горна Оряховица Общество

Фестивалът на Горнооряховското гърне започна с историята на прочутата гозба, а късметлиите успяха и да я опитат

  04.10.2024 19:42
Фестивалът на Горнооряховското гърне започна с историята на прочутата гозба, а късметлиите успяха и да я опитат

С филм за историята на Горнооряховското гърне започна започна Първият фестивал на тази кулинарна емблема на града. Филмът е дело на д-р Искра Николова и Александра Маринова от Исторически музей – Горна Оряховица със съдействието на Христо Димов – Лучето и шеф Велизар Игнатов от верига ресторанти „Щастливеца”. Във филма той сподели своята версия за гърнето, като подчерта, че най-важни са жилите, хубавото вино и търпението. Малко по-късно късметлиите, наредили се навреме на опашката, успяха и да опитат от гърнето на шеф Велизар.

Преди това обаче учители и ученици от СУ „Георги Измирлиев” отново върнаха към историята със своята възстановка „Прочу се, прочу се Горна Оряховица”. Спектакълът, създаден от библиотекаря на училището Даниела Данкова и учителя по български език и литература Ивелина Русева, пресъздава легендата за слабостта на цар Борис III към горнооряховския специалитет. Историята разказва, че бай Иван Айнаджията – вероятно най-прочутия майстор на горнооряховското гърне, посрещал царят в дома си и го гощавал със своите специалитети. Адютантът на царя – лясковчанинът Цуцуманов, всеки път носел към двореца гърне, приготвено от Айнаджията. Възстановката отведе Борис и Цуцуманов, които пристигнаха с царския файтон, и на горнооряховска седянка, където ги посрещнаха също ученици и учители от СУ „Георги Измирлиев”.

Празникът продължи с хоротропанка, която първи поведоха децата от Танцов състав „Лудо младо” от Лясковец. По-късно на сцената ще излезе с народните си песни и Райна.

Скарите наоколо са заредени, има винен щанд, както и алея на различни занаятчии. Паркингът пред Летния театър е пълен с различни атракциони и забавления за децата.

Утре фестивалът започва в 10 часа с фолклорни изпълнители, а в 11 часа е официалното откриване.


Ключови думи
Фестивал на Горнооряховското гърне Горна Оряховица