Събота, 05 Oct 2024
            
Горна Оряховица Общество

Над 250 порции раздадоха на официалното откриване на Фестивала на Горнооряховското гърне

  05.10.2024 12:09
Над 250 порции раздадоха на официалното откриване на Фестивала на Горнооряховското гърне

Зам. министърът на земеделието и храните доц. д-р Деян Стратев и кметът Николай Рашков дадоха официалният старт на Фестивала на Горнооряховското гърне, който вече повече от ден събира горнооряховчани и гости на града в кулинарното градче до Стадиона.

Това кулинарно творение на горнооряховчани има дълга история и е символ на жилавостта, изобретателността и практичността на предците ни. Организираме този първи фестивал с намерението той да стане традиция. Забавлявайте се и пазете традициите ни, прикани гостите кметът, откривайки фестивала. Той не пропусна да напомни и за страничните ползи от гърнето. Старите горнооряховчани са го измислили, за да не се изхвърля нищо от животното. Хубавото месо правели на суджук и пастърма, а остатъците превърнали в една прекрасна гозба, достойна и за царска трапеза. И освен че е вкусна, тя е полезна. Дава сила и го доказва всесветският шампион Никола Петров, който бил голям почитател на гърнето. Жилите пък дават колаген и затова горнооряховчанки са толкова хубави, допълни Рашков.

Пазете си традициите и превърнете този празник в толкова популярен, колкото е Празникът на горнооряховския суджук, пожела и зам. министър Стратев. Пожелание да се съхраняват добрите традиции и да се развиват има и в поздравителния адрес на президента Румен Радев, изпратен за откриването на Фестивала.

Докато на сцената вървеше официалното откриване, бялата магарица Борислава докара осем гърнета, изпечени тази нощ от шеф Ивайло Иванов и шеф Царина Цанева. Пред шатрата се изви дълга опашка и над 250 порции бяха раздадени за по-малко от час.

Снощи горнооряховчани опитаха от гърнето по рецепта на шеф Велизар Игнатов от ресторанти „Щастливеца”. Днес, след рецептата на шеф Ивайло и шеф Царина, ще могат да видят още вариации от старата горнооряховска кухня. Следват табиетлийските мезета на Христо Димов – Лучето и уникалната супа от телешки опашки – също пренебрегван продукт, която ще приготви шеф Станимир Радичев.

През цялото време на сцената и пред нея ще има фолклорни изпълнители от региона. Вечерният концерт кани феновете на Емилия.


Ключови думи
Горнооряховско гърне Фестивал Горна Оряховица