Събота, 05 Oct 2024
            
Горна Оряховица Други

И Църквата се намесва на жилищния пазар в Горна Оряховица

  05.10.2024 08:57
И Църквата се намесва на жилищния пазар в Горна Оряховица

Малко инвеститори се осмеляват да пробват с многофамилно жилищно строителство в Горна Оряховица, въпреки завишеното търсене. И в празнотата се намесва не кой да е, а Църквата.

На улица „Патриарх Евтимий“, срещу бившата Лимонадена фабрика, се издига нова жилищна сграда, а като инвеститор е посочен манастирът „Св. прор. Илия“. Което ще рече, че новото блокче ще е собственост на Великотърновската митрополия.

Многофамилните жилищни проекти в Горна Оряховица не са много. Реално се броят на пръстите на едната ръка и са все в квартал „Пролет“. Така че намесата на божиите служители в пазара на недвижими имоти няма как да мине незабелязано.

Новата сграда е доста скромна като квадратура, но е интересна по няколко причини. Първо заради слуховете, според които владиката бил казал, че апартаментите няма да се продават, а ще се отдават под наем. Точно жилища под наем липсват много на Горна Оряховица и това може да бъде голямо попадение за направляващите църковния бизнес. Но пък повечето инвеститори в България предпочитат да продават на зелено, а не да мислят за сто години напред.

Второто интересно обстоятелство е, че строителството, на което поръчител е манастирът, извиква спомен за баталните разправии за наследството на майка Пелагия. Дългогодишната игуменка на обителта, носеща името на светеца - покровител на Горна Оряховица, почина през лятото на 2009 г. Оказа се, че на своето светско име тя е купила апартамент с гараж и парцел в този квартал на града. За апартамента се започнаха едни грозни разправии между роднините й и Митрополията. Апартаментът бе продаден от наследниците, но на парцела Църквата започна да си гради блок.

Новият строеж (всъщност не е чак толкова нов, строителството започна в началото на лятото и вече е вдигнато едно ниво) навява и едни други размишления за инвеститорските страсти на църковните ни отци. Преди много години майка Пелагия имаше мечта (или маниакална идея) да издигне ново крило в манастира. Тази нейна приумица беше подета от Митрополията и започна един масивен градеж край Манастира (в него потънаха и много дарения на горнооряховчани). Това, на което му викат манастирско крило, си прилича баш на хотел. Строежът му ту замира, ту пак се подема и така сигурно вече 20 години.

Та има слабост към строителството Великотърновската Митрополия. Дано поне някое от начинанията бъде завършено.

Ако пък попитате живеещите наоколо, градежът е брънка от поредица градоустройствени грешки, развиваща се при няколко кметски администрации. Къщите в този район са отчуждени преди много години, за да се разшири улицата. Собствениците са обезщетени с апартаменти в блоковете, които вече се явяват на втора линия. Защото улицата не се разширява, а се позволява строителство на мястото на старите къщи. Така че хората сменят къщи за апартаменти, някои от които имат видимост единствено към прозорците на съседа от долния блок. А проблемите с водите, стичащи се от склона, трафопоста, подпорните стени от време на време ескалират в нови епични битки между граждани и институции.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
манастир „Св. прор. Илия“ имотен пазар строеж Горна Оряховица