Събота, 05 Oct 2024
            
Горна Оряховица Други

В Горна Оряховица вадят от общинските жилища всички некоректни наематели

  05.10.2024 09:41
В Горна Оряховица вадят от общинските жилища всички некоректни наематели

Пълна ревизия на общинските жилища в Горна Оряховица открива много некоректни наематели – такива, които нямат въобще право на такова жилище и такива, които са натрупали хиляди левове задължения и към Общината, и към доставчици, най-вече ВиК. Всички, които не отговарят на условията и не се издължат, ще трябва да освободят жилището.

Вече са принудени да излязат от общинските си квартири 6 наематели. Единият го направил доброволно, но в другите 5 случаи освобождаването на апартаментите е било принудително и с помощта на полицията.

Много години проблемите с общинските жилища не са били решавани и са оставяни да се трупат. Не са един и два случаите, в които наемателят е имал право на общинско жилище, когато го е получил. Но оттогава са минали десетилетия и обстоятелствата са се променили. Никой обаче не е обърнал внимание на това. Установихме случай, в който наемателят, сключил договор, живее в чужбина, а апартаментът се ползва от друг човек. В 3-стаен апартамент пък е настанен само един човек, докато семейства с деца чакат. И още такива казуси, които е можело лесно да се решат, ако поне веднъж в годината се прави такъв преглед на общинските жилища, коментира зам. кметът Анелия Христова.

Отделно са огромните задължения на наемателите. Никак не са малко тези, които си бавят и наема, но най-големият проблем е с неплащането на водата. Тъй като ВиК няма как да спре водата на длъжниците си в блоковете, сметките се трупат и то на Общината. Оказало се, че Общината дължи 80 000 лева заради своите некоректни наематели. Като има фрапиращи случаи от дълг 12 хиляди лева. Такива задължения се трупат с години, как никой не е забелязал, казва инж. Христова. Някои от длъжниците са сключили споразумения и са започнали погасяването на задълженията си. Други ще трябва да освободят апартаментите.

И на трето място, не на последно, повечето от жилищата са като след погром. Десетки хиляди ще трябват за ремонт.

В момента Общината разполага с около 130 апартамента, но непрекъснато вървят търгове за продан. Всеки, който е живял над 10 години в имота, има право да поиска да го купи. Общо взето купуват се тези жилища, които са били поддържани от наемателите си и те са се грижили за тях като за дом. Цените се определят след оценка и според пазара. Средно около 900 – 1000 лева на квадрат излиза общински апартамент. Средствата ще бъдат инвестиране в изграждане на нови общински жилища.

Пълната ревизия на общинския жилищен фонд в Горна Оряховица ще продължи с ново картотекиране. И всички настанени в общинско жилище ще трябва отново да докажат, че имат право на него.

В срок до 30 октомври обитателите на общински жилища по наем, картотекираните, чакащите и нуждаещите се от настаняване граждани трябва да подадат заявление и актуална декларация по образец в Центъра за административно обслужване на Община Горна Оряховица.
Това се налага във връзка новата Наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди, настаняване под наем, замяна и продажба на жилища – общинска собственост и свързана с това процедура по преразглеждане на картотекирани чакащи и нуждаещите се от жилища граждани и прекартотекиране на настанените в общински жилища. 
Наредбата вече е в сила. Право да кандидатстват за настаняване в общински жилища имат граждани и техните семейства, когато отговарят едновременно на всички предвидени в нея условия.
След подаване на заявленията и декларациите за картотекиране или прекартотекиране, придружени от всички необходими документи, те ще бъдат разгледани от специално назначена комисия, която ще определи съответната група и подгрупа и ще се произнесе с решение за степента на жилищната нужда. 
Необходимостта от подаване на такава декларация се отнася също и за настанени в общински жилища към момента, а също за гражданите, които  са подали заявление преди влизане в  сила на Наредбата на 9 август т.г.  и чакат да бъдат картотекирани, както и тези, които са вече картотекирани и чакат да бъдат настанени в общинско жилище. 
Ако те не предоставят актуална декларация и заявление ще се счита, че жилищните им нужди са отпаднали.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
общински жилища Горна Оряховица