Събота, 21 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Кметът Николай Рашков внесе в ОбС инициативата за сдружаване на общини и бизнес във Фонд за развитие на Летище Горна Оряховица

  21.09.2024 09:36
Кметът Николай Рашков внесе в ОбС инициативата за сдружаване на общини и бизнес във Фонд за развитие на Летище Горна Оряховица

Общинските съветници обсъждат в постоянните комисии, а следващата седмица ще гласуват и на сесия предложението на кмета Николай Рашков за създаване на сдружение за развитие на Летището. Идеята е да се обединят общините и бизнесът в региона, за да подкрепят развитието на „Северната врата на България“.

Предложението засега е само принципно без конкретика. То стъпва на опита на подобни сдружения, създадени за летищата в Бургас и Пловдив. Идеята е, че членовете на сдружението събират ресурс, с който рекламират региона, субсидират определени въздушни линии или пък търсят компании, които да проявят интерес към дейност на въпросното летище.

„Фонд за развитие на летище Бургас“ бе създаден тази пролет от 13-те общини в Бургаска област по инициатива на кмета на Поморие. Членува и концесионерът на бургаското летище „Фрапорт“. Председател на сдружението е кметът на Бургас Димитър Николов, а членски внос се плаща на база постоянни жители в общините, като има разделение между морски и неморски общини. Главната цел е да се превърне регионът в атрактивен и през зимата, а Летище Бургас да е целогодишно натоварено с постоянни линии. Фондът вече е набрал сериозна сума, но тепърва ще видим какъв ще е резултатът от дейността му.

Сдружението за развитие на Летище Пловдив е създадено преди повече от 10 години и в началото имаше успех. В него членуват 11 общини и три туристически фирми. В един момент започнаха трудности в събирането на вноските, а заедно с това и опитите за концесиониране на летището се оказаха неуспешни. В момента Южната въздушна врата на България отново е грижа на държавата.

Концесията и на Северната врата не изглежда много обнадеждаваща на този етап. За 6 години няма нищо съществено направено като обновяване на летището и съвсем нищо като дейност.

Идеята на кмета Рашков е, че обединяването на общините наоколо и бизнесът, който има интерес от въздушен транспорт, ще могат да дадат тласък за развитието на Летището. Тепърва обаче ще започнат разговорите с потенциалните членове на едно такова сдружение.

 


Ключови думи
Летище Горна Оряховица Фонда за развитие Николай Рашков