Събота, 21 Сеп 2024
            
Велико Търново Политика

Активисти и симпатизанти на ВМРО се поклониха пред паметта на подпоручик Александър Панайотов

  21.09.2024 09:32
Активисти и симпатизанти на ВМРО се поклониха пред паметта на подпоручик Александър Панайотов

За поредна година активисти, симпатизанти и общински съветници на ВМРО – Велико Търново поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов, намираща се в центъра на града.
„По повод 121-вата годишнина от трагичната гибел на нашия съгражданин подпоручик Александър Панайотов ВМРО поднася венци и цветя на плочата, намираща се на едноименната улица. Подпоручик Александър Панайотов е офицер от Българската армия, роден във Велико Търново. През февруари 1903 г. заедно с голяма група български офицери и войници заминава като доброволец в Македония и оглавява ръководството на въстанието през лятото на 1903 г. Участва в Смилевския конгрес, където е определен за военен инструктор на Ресенска революционна околия. Загива на 21 септември 1903 г., едва на 25 години, с последните оцелели въстаници на бреговете на Преспанското езеро. Неговата саможертва е историческо доказателство за общата история на България и Република Северна Македония, обединена от стремежите за национално освобождение и обединение на всички българи.“, каза в словото си доц. Милен Михов.
По негова инициатива през 2020 г. бе решено малката уличка в града да носи името на подпоручик Александър Панайотов. А на паметната плоча, поставена в негова чест, е изписана кратка информация за видния великотърновец.


Ключови думи
ВМРО поручик Александър Панайотов Велико Търново