Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Концесионерът на Летището в Горна Оряховица ускори удължаването на пистата

  25.08.2024 10:31
Концесионерът на Летището в Горна Оряховица ускори удължаването на пистата

Концесионерът на Летище Горна Оряховица ускори процедурите, предшестващи удължаването на пистата и, ако запази тези темпове, строителството може да започне още тази година.

В много кратки срокове е задвижена документалната подготовка на самото строителство. Подадено е уведомление в РИОСВ и се очаква съвсем скоро проектът да влезе в Общината за строително разрешение.

Удължаването на пистата беше сред първите точки в Генералния план за развитие на Летището. Донякъде изпълнението на този проект се забави и заради нежеланието на Общинския съвет да подари на концесионера 16 декара, които са нужни за удължаване на пистата. В крайна сметка нужната земя бе прехвърлена на Министерството на транспорта, а то пък я апортира в дружеството-концесионер.

Така на 11 юли концесионерът „Гражданско летище Горна Оряховица 2016“ АД подаде уведомление до РИОСВ за намеренията си да удължи пистата. На 9 август Инспекцията е отговорила с насоки, а още на 14 август дружеството е върнало обратно нужната информация и документ за платена такса. Процедурата за преценяване на необходимостта от ОВОС не би трябвало да отнеме много време. През това време концесионерът може да си движи нещата за разрешение за строеж от Общината. Такова вече има за периметрова ограда, която също е от първите задачи в обновяване на Летището.

От името на дружеството-концесионер си личи, че то пое Летището през 2016 г. Осем години отне да се приближи началото на първата мярка от плана за възраждане на въздухоплаването в Горна Оряховица.

С удължаването на пистата ще се увеличи микса от самолети, които ще могат да се обслужват на Летището, пише в инвестиционното намерение. Но това едва ли ще е достатъчно за съживяването му. В момента пистата в Горна Оряховица е 2450 метра. Целта е да се удължи с 610 метра и да достигне 3060 метра, като в края ще има и разширение за обратен завой. Ширината е 45 метра. След края на строителството пистата ще стане трета по дължина в страната. На този етап само софийската и бургаската писти са по-дълги – съответно 3600 и 3200 метра. Във Варна пистата е 2500 метра, но летището си е активно, защото има пътнически поток. Същата е дължината и на Летище Пловдив.

Едва ли удължаването на пистата само по себе си ще направи летището по-атрактивно, ако няма пътници или товари, които да имат интерес от него. Но все пак последните действия успокояват донякъде съмненията, че концесионерът няма възможности, а може и би и желание да развива Горнооряховското летище.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Летище Горна Оряховица удължаване на пистата