Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

В ход е засилена кастрация на безстопанствени кучета на територията на община Горна Оряховица

  05.09.2024 13:05
В ход е засилена кастрация на безстопанствени кучета на територията на община Горна Оряховица

През периода от 12 юли до края на август на територията на община Горна Оряховица и по силата на нов договор 44 безстопанствени кучета са кастрирани, ваксинирани, обезпаразитени и с поставена трайна ушна марка в ярко розов цвят. Броят на заловените и обработени по описания начин кучета се очаква да нараства. Тъй като по закон животните не могат да бъдат упоявани при температура на въздуха над 25 градуса, а залавянето става чрез специални упойващи стрелички, досега дейността бе ограничена в най-ранните часове на деня.    
От 11 юли между Община Горна Оряховица и Ветеринарномедицински център „Артемида“ е сключен нов договор за обработка на безстопанствените животни, като кастрациите се възлагат и плащат от Общината.
За сравнение, през целия едногодишен период на сключения в предходния управленски мандат договор за кастрация, са били обработени едва 52 животни. Причина за това са недостатъчните средства, отделяни за тази дейност.
За настоящия мандат справянето с популацията от бездомни животни е изведено като приоритет, а в бюджета са осигурени необходимите средства. От тази година Община Горна Оряховица предприе комплекс от мерки, чрез които ситуацията да бъде устойчиво овладяна.
Така например напреднаха процедурите и предстои да започне самото изграждане на приюта за безстопанствени кучета, в който ще се прибират улични животни и активно ще се насърчава тяхното осиновяване, като така се освобождава капацитет. Започналата вече масова кастрация ще продължи. Паралелно с това започва и сериозен контрол на домашните любимци по реда на нова общинска Наредба, влязла в сила преди броени дни. Нейните разпоредби са превенция срещу изоставянето на домашни любимци и масовата практика за изхвърляне на нежеланите потомства.
 През посочения период от 12 юли до 30 август, от клиниката, работеща с Общината са били осиновени две от обработените по договор кучета. Отделно от това, след подадени сигнали на телефоните в общинската администрация, са лекувани 5 пострадали животни, с финансова подкрепа и от частни лица и неправителствени организации. Също по сигнали на граждани, телата на 4 починали улични кучета са били откарани до екарисаж.
Мобилният телефонен номер към Общината, на който могат да се подават сигнали за кастрации на безстопанствени животни е 0882165377. На него чрез „Вайбър“ може да се прилага и снимков материал.
Клиника „Артемида“ работи с още 3 общини и постъпилите при ветеринарите сигнали се обработват последователно.


Ключови думи
кастрация бездомни кучета Горна Оряховица