Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Други Свищов

Започва ремонтът на покрива на общинската болница в Свищов

  18.09.2024 16:43
Започва ремонтът на покрива на общинската болница в Свищов

На 23 септември започват дейностите по извършване на цялостен ремонт на покрива на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович" в Свищов.

Ремонтът ще бъде извършен със средства в размер на 400 хил. лева, които бяха осигурени с подписване на споразумение по чл. 10 от ЗДБРБ между кмета на Свищов д-р Генчо Генчев и министъра на регионалното развитие и благоустройство Виолета Коритарова-Касабова.

Сградата на МБАЛ "Д-р Димитър Павлович", която е обект на проекта, е проектирана и построена преди повече от 45 години. С времето покривното покритие се амортизира значително и това налага ръководството на общината да положи усилия за привличане на финансов ресурс, с който да се предотвратят по-нататъшни повреди и разруха на сградата.

Към момента конструкцията на покрива на общинското болнично заведение е покрита със замазка и хидроизолация, която е в лошо състояние, вследствие на износване и атмосферните влияния. Това води до усилване на течовете по време на дъжд и достигането им до използваемите площи.

Чрез реализирането на проекта се предвижда ремонт на покривното покритие на сградата, като първо ще бъде цялостно демонтирана съществуващата хидроизолация, след което ще се подготви основата, ще се изпълнят два пласта битумен грунд и ще се положат два пласта хидроизолация, като горният ще е с посипка.

Ще бъдат демонтирани ламаринените обшивки и подменени с нови. Мазилката при комините също ще бъде обновена и ще бъдат монтирани нови шапки. Шапки ще бъдат монтирани и на всички вентилационни тръби и отвори.

Всички воронки ще бъдат подменени, както и счупените и прекъснати водостоци. При улука ще бъде монтирана система за подгряване, за да се избегне запушване на водостоците при снеговалеж и да се избегнат течове.

Подпокривното пространство ще бъде изцяло почистено, а отворите към покрива ще бъдат зазидани, с цел спирането на течове и предпазване от влага на по-долните етажи.

Амортизираната мълниезащита ще бъде изцяло подменена и по проекта ще бъдат изпълнени всички изисквания за строително-технически правила и норми за пожарна безопасност.

За да запази в максимално добро състояние общинската болница, ръководството на Общината полага активни грижи за подобряване експлоатацията на сградния фонд на МБАЛ "Д-р Димитър Павлович". След като бе заменен с нов неработещият асансьор в Поликлиниката и бе ремонтирано покривното пространство над него, сега предстои ремонтът на покривното покритие на основната сграда на болницата. В готовност е и проектът за повишаване на енергийната ефективност на цялото болнично заведение, който ще бъде реализиран по Програма „Развитие на регионите" 2021-2027 г.

 

 


Ключови думи
болница Свищов