Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

STEM център AURA изграждат в ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” с 250 000 лева от МОН

  18.09.2024 16:01
STEM център AURA изграждат в ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” с 250 000 лева от МОН

В ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” започва изграждането на модерен STEM център в направление Природни науки и Математика и информатика с наименование „СТЕМ център AURA”. Името AURA e съчетание от латинското наименование на двата химични елемента – злато (Au) и радий (Rа), в същото време Аура е и псевдоним на Асен Златаров, който е патрон на гимназията.
С началото на новата учебна година и след дълга и тежка процедура по кандидатстване, започнала още през 2022 година, на училището ще бъдат предоставени средства в размер на 252 500 лева по Национална програма „Училищна STEM среда“.
Целият втори етаж от едното крило на сградата гимназията ще бъде преустроен като STEM центърът ще бъде разположен в няколко помещения – кабинет по природни науки, математика и информатика с апаратна, лаборатория с апаратна и хранилище за консумативи и коридор. Работните места ще бъдат така ориентирани, практически и симулационно, че да стимулират изследователски подход, както и критичното мислене у учениците. Идеята на СТЕМ центъра е да съдейства не просто за учебен процес по отделни дисциплини, а за едно учебно преживяване, което цели засилване на интереса на децата към изучаваната материя.
Училищната STEM среда ще даде възможност за обучение по предметите биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда,  физика и астрономия, математика, информационни технологии.
Проектът предвижда пълно обзавеждане на помещенията както и необходимите за учебния процес уреди, апарати, лабораторни набори с материали за упражнения и демонстрации, както и макети, табла, учебни видеофилми, софтуерни продукти, мултимедия, интерактивен дисплей, експериментален остров, шкафове за съхранение.
В допълнение към център „AURA” и като част от STEM средата в ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ се предвижда и изграждането на пет високотехнологични оборудвани класни стаи, всяка от които ще бъде обзаведена с интерактивен дисплей, което ще даде възможност на учителите да представят на учениците учебното съдържание по достъпен и интересен начин.
В ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” наскоро започна и цялостен ремонт и модернизация на общежитието, който включва изграждането на фотоволтаична централа монтирана на покрива, обезпечаващи собствените нужди на сградата. Очаква се общежитието да стане най-модерно оборудваното в цяла северна България.
Гимназията по хранителни технологии в Горна Оряховица се стреми да предостави отлични условия на своите възпитаници и с това да ги мотивира да продължават да печелят награди на национални и международни състезания.
 
 Снимка: Архив, ПГХТ 
 


Ключови думи
ПГХТ "Проф. д-р Асен Златаров" Горна Оряховица STEM център