Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Със знамена, аплодисменти и „Българи, юнаци“ посрещнаха пред НЧ „Напредък“ шампионите Симеон Славев и Ивайла Николова

  18.09.2024 20:51
Със знамена, аплодисменти и „Българи, юнаци“ посрещнаха пред НЧ „Напредък“ шампионите Симеон Славев и Ивайла Николова

Посрещане за шампиони организира голямото пеещо семейство на Аделина Колева за своите млади звезди Симеон Славев и Ивайла Николова, които извоюваха второто място за България в Световния шампионат за сценични изкуства в Рим.

Плакати, трибагреници и много любов очакваха двамата таланти пред Читалището. Всички от школата на Аделина Колева, „Графити“ и „Оренда“, които в момента са в града, дойдоха за посрещането. В приветствието се включиха и децата от балет „Калина“, които аплодираха и създаваха атмосфера от терасата на своята зала.

Аделина Колева първа прегърна своите възпитаници. Горда съм, че се представихте блестящо и най-вече, че се борихте. Може би скоро някой от вас ще отлети, но помнете, че тук сме едно голямо семейство и винаги ще сте час от нас, каза тя на Симеон и Ивайла.

Без госпожа Колева нищо от това нямаше да се случи, категорични са  световните медалисти и семействата им, връчвайки своите подаръци от Италия за вокалния педагог.

Подаръци имаше и от вокален състав „Графити“, част от който са Симеон и Ивайла. Златни шампионски медали и специални пожелания „Ти си нашият №1“ и „Ти си следващият голям диамант“ получиха двамата медалисти от едно уникално състезание.

Световният шампионат за сценични изкуства, който се проведе в покрайнините на Рим, е наистина нещо съвсем ново и с голям потенциал културно събитие.

36 държави изпратиха свои отбори в Италия, като в тях включиха изпълнители от съвсем различни стилове. В отбора на България, капитан на който беше Симеон Славев, имаше певци, актьори, музиканти, фолклорен състав.

Състезанието започна с индивидуалните надпревари в различните категории и възрасти, а завърши с определянето на отборния победител.

В индивидуалното започват всички, за да определят тримата най-добри. Те отново се състезават, за да разпределят медалите.

Симеон Славев спечели първо място и златен медал във възрастова група 16-18 години и влезе във финален двубой с момиче, също отличено с първа награда. Победата беше за българина и това го направи абсолютен шампион в групата. Освен това той получи и купата за най-добър глас на шампионата.

Ивайла се представи във възраст 6-11 години и влезе в тройката, като взе бронзовия медал в най-многобройната категория.

И двамата бяха избрали песни на Селин Дион за представянето си и това им донесе успех.

Последната част от шампионата е отборната надпревара, където особена роля имат капитаните.

След предварителния кастинг от 36-те участници в „А“ група попаднаха седем държави – България, Аржентина, Швейцария, Мексико, Малта, Тунис и домакините от Италия.

Жребий ги разпредели в три групи, като на България се падна да се дуелира с Аржентина в 18 изпълнения. Първо се започва с капитанска битка. Капитанът Симеон Славев поведе и останалите допълниха за победата на България.

В полуфинала се срещнаха България, Швейцария и Италия. На този етап се състезават две изпълнения от отбор. България беше представена от своя капитан Симеон Славев и от ансамбъл „Северняци“ от Монтана. Българи и италианци направиха по една победа, а Швейцария отпадна.

Така се стигна до финал между домакините и българите. Шампионската купа остана в Италия, а среброто е за българския отбор. Но пък за посрещачите в Горна Оряховица големите победители са Симеон и Ивайла.

Беше невероятно изживяване, нищо такова не ни се е случвало, споделиха двамата след завръщането си. А всъщност си е било къртовски труд. Седем дни от сутрин до вечер на репетиции и състезания в един кампус край Рим. Така и не видели нищо от Вечния град. Но пък имало страхотна атмосфера и много подкрепа в българския отбор, което си било допълнително гориво за младите таланти.

Така и не научих нещо повече от това как да си поръчам кафе, мляко и кроасан на италиански и „рагаци“, смее се Симеон на въпроса колко италиански думи знае. За сметка на това посрещачите впечатлиха с познанията си и днес в Читалището звучеше много италианска реч. Капитанът на българския отбор обаче така е впечатлил домакините, че може и скоро да му се наложи да научи малко повече от италианския.

За тези, които искат да се потопят в едно уникално състезание по изкуства, RAI 2 ще излъчи най-доброто от Световния шампионат.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Аделина Колева Симеон Славев Ивайла Николова Горна Оряховица Световно първенство по сценични изкуства