Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

СУ „Вичо Грънчаров“ е част от голямата общност на Програма „Училища за пример” на фондация „Заедно в час“

  17.09.2024 13:59
СУ „Вичо Грънчаров“ е част от голямата общност на Програма „Училища за пример” на фондация „Заедно в час“

В следващите две години екипът на СУ „Вичо Грънчаров” ще бъде част от Програмата „Училища за пример” на фондация „Заедно в час“. Тя включва поредица от обучения, като първото беше в продължение на една седмица през месец юли.

Програма „Училища за пример“ на „Заедно в час“ е двугодишна програма за професионално развитие на училищни екипи. Програмата включва два големи допълващи се курса, през които преминават представители на управленския екип и учителския колектив на училищата участници.

Курс „Лидерство в училище“ надгражда уменията и знанията на лидерския екип на училището, свързани с ефективно управление, насърчаване на сътрудничество в колектива и управление на промяната с фокус напредъка на учениците;

Курс „Ефективно преподаване с ученика в центъра“ надгражда уменията и знанията на избрани педагози от училищния екип да използват нови методи на преподаване, оценяване и организиране на работата в клас, които насърчават учениците да са активната страна в ученето.

СУ „Вичо Грънчаров” стана част от четвъртия випуск на програмата „Училище за пример”. „Впуснахме се в това предизвикателство, мотивирани от желанието си да се развиваме, да търсим най-добрите решения, за да могат нашите ученици да успяват. Преподаване с ученика в центъра е целта, която си поставяме, за да насърчим участието и успеха на всеки ученик”, разказва Ваня Христова, която е част от екипа, минал първото обучение.

В 7-дневното обучение участваха екипи от 40 училища. От горнооряховското училище участваха две групи. Лидерски екип – Нели Атанасова, Десислава Бейска и Милица Гайдарова. Педагогически екип – Ваня Христова, Стоянка Николова и Милена Димитрова.

„За нас това беше една седмица на истинско обучително преживяване. Продължихме през цялата седмица да вървим заедно по пътя към училища, които подкрепят всеки ученик, но и всеки учител да учат и да се развиват пълноценно. Лидерските екипи наблюдаваха учебни часове, потопиха се в магията на водене на разговори и даването на полезна обратна връзка. Междувременно педагогическите екипи изследваха кои са смислените избори, които могат да предложат на учениците си. Разглеждахме различни казуси от класните стаи на колеги, достигнахме до важни изводи и генерирахме свежи идеи за техния предмет и специфичен контекст. Заедно преживявахме, рефлектирахме и работихме в групи, за да пренесем наученото в класните стаи и да постигнем най-доброто за учениците. Продължаваме да учим с ентусиазъм и ангажираност”, споделят участниците в обучението.

Пътуването в това обучително преживяване продължава, каза и Ангелина Джурова от Програма „Училища за пример” на фондация „Заедно в час” - ментор на лидерския и учителския екипи на училището, която беше гост на тържественото начало на новата учебна година в СУ „Вичо Грънчаров”.

Фондация „Заедно в час“ работи за осигуряването на равен достъп до качествено образование на всяко дете в страната.

„Вярваме, че всяко дете в страната трябва да има достъп до качествено образование – независимо от това къде живее, кое училище посещава и какви са финансовите възможности на родителите му. Работим за тази кауза, като подкрепяме учители, развиваме училищни екипи и изграждаме партньорства за въвеждането на добри практики в образователната”, обясняват каузата си от Фондацията.


Ключови думи
СУ "Вичо Грънчаров" Училище за пример Горна Оряховица