Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Култура

Хор „Славянско единство” започна 130-тия си сезон с концерт в 200-годишна църква в Елена и с тревога за бъдещето на хоровото пеене в България

  17.09.2024 14:45
Хор „Славянско единство” започна 130-тия си сезон с концерт в 200-годишна църква в Елена и с тревога за бъдещето на хоровото пеене в България

Хор „Славянско единство” стана част от фестивала „7 дни, 7 изкуства”, организиран от Община Елена и с концерт в 200-годишната църква „Св. Никола” откри новия творчески сезон. Който е 130-ти за една от най-старата културна институция в Горна Оряховица.

Годишнината трябваше да бъде отбелязана заедно със 155-тия рожден ден на НЧ „Напредък 1869”, но заради предстоящия ремонт на Читалището още няма решение как и кога ще се празнува.

При всички случаи обаче започва един сезон с интересни изяви на Горнооряховския хор, който остана сред малкото пазители на стойностното изкуство в страната.

Две са големите изяви извън Горна Оряховица, за които хорът се готви в този сезон. През февруари „Славянско единство” ще е част от голям концерт „Панорама на българското хорово изкуство” в Зала „България” в София. Поканата е от Българския хоров съюз, който е избрал 5 колектива да представят хоровото пеене в страната.

От 9 до 12 май 2025 г. пък предстои участие в Международен фестивал в Римини, Италия. Предвидени са три концерта в Римини, Рачена и Сан Марино.

Междувременно хорът ще има няколко изяви и в Горна Оряховица, сред които ще са традиционният Коледен концерт, включване в „България пее” – национална програма за развитие на хоровата музика и др.

Трудно е да се говори за точна програма, заради разминаването в календарите. Общините например си правят културния календар в началото на годината, а календарът на хора е сезонен и започва през есента. Но хористите са готови да се включат и в непланирани изяви, като културните дни на Елена, където бяха поканени от кмета Делян Млъзев със съдействието на народния представител Димитър Николов.

Посрещаме своята 130-та годишнина с повече тревога отколкото радост. Големият проблем е, че няма младо попълнение, което да продължи по нашия път. Искам млад човек да замести и мен. За съжаление младите хора днес избират лесната музика, а не трудното хорово изкуство, коментира диригентът на „Славянско единство” Донка Копринкова.

Известна със своя максимализъм, Маестро Копринкова едва ли може да бъде заместена на 100%, но проблемът с приемствеността е наистина сериозен. Тя успя да запази през годините хора, докато много големи градове отдавна се разделиха със своите състави.

Ако нещо ще се прави, то трябва да бъде на най-високо ниво. В изкуството няма таван. След доброто идва още по-добро. Това са принципите на Донка Копринкова, които правят хор „Славянско единство” еталон за качество.

Но тази висока летва става все по-трудно преодолима за тези, които евентуално да наследят сегашните изпълнители.

Проблемът е многопластов и тръгва от там, че няма детски и младежки състави, а в училище не се учи сериозна музика. Всъщност би трябвало да започна още със семействата, където първо се формират музикалните предпочитания. Естествено е младежите да се увличат по новото и по лесното. Хоровото изкуство е трудно. И въобще класическата музика е трудна. При нас няма любов от пръв поглед. Трябва да започнеш още в детството, да свикнеш и да ти стане нужна. Но никой не се занимава с деца, дори музикалните училища и академията изпитват липса на кандидати и приемат вече на по-ниско ниво. Така че наистина се страхувам за бъдещето на нашето изкуство. Дано обществото намери сили да се противопостави на това бавно умиране и спаси стойностната музика, казва още Донка Копринкова.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
хор "Славянско единство" Горна Оряховица