Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Елена Общество

Народният представител Димитър Николов отново пита за бъдещето на железопътната гара в Елена

  03.09.2024 14:37
Народният представител Димитър Николов отново пита за бъдещето на железопътната гара в Елена

Парламентарен въпрос за бившата железопътна гара в Елена внесе народният представител Димитър Николов. Въпросът е провокиран от неяснотите около обекта и постоянно променящите се виждания на държавата за бъдещето му. Според Николов, обектът е с отпаднала необходимост за железопътната инфраструктура, тежи на държавата, а в същото време може да бъде приспособен и използван в обществен интерес.

През 1974 г. еленчани дочакват градът да има своята железопътна връзка с транспортния център Горна Оряховица. Открита е модерна за онова време жп гара. Линията обслужва основно  новооткрития Завод за строително стъкло, който обаче не успява да се впише в пазарната икономика след 1989 г. Така излизането на най-големия товародател обезмисля до голяма степен  и съществуването на железопътната линия.

Същата е закрита с постановление на Министерския съвет през 2003 г.

През месец май 2019 г. по инициатива на Община Елена комисия извършва оглед на чакалнята към жп гарата и долепената към нея административна сграда. Сградата е освидетелствана като негодна за експлоатация, опасна и подлежаща на ремонт.

С Решение № 77/ 27.06.2019 г. Общинският съвет в Елена дава предварително съгласие кметът на общината да инициира процедура по безвъзмездно придобиване на собствеността върху земята и сградите. До генералния директор на ДП НКЖИ юли месец същата година е изразено желание от страна на Общината за безвъзмездно придобиване на имотите, заедно с построените в тях сгради. В отговор в Община Елена постъпва положително становище по процедурата от генералния директор на ДП НКЖИ.

Намеренията на Общината са сградите да бъдат използвани за нуждите на посетителски информационен център, към който да се изгради буферен паркинг за ползване от гостите на града, като по този начин се намали  трафикът и се реши отчасти проблемът с недостига на паркоместа в централната градска част. Тогава ангажираните институции дават положително становище, но на 9 март 2022 г. в Областна администрация - Велико Търново постъпва отрицателно становище от Министерството на транспорта, с което тогавашният ресорен министър Николай Събев отказва искането на Община Елена за придобиване на имотите. Мотивът - железопътният транспорт става приоритетен за държавата и се обмисля създаването на бъдещ проект за възстановяване на жп линията Горна Оряховица - Елена.

През месец декември 2023 г новоизбраният Общински съвет  препотвърждава със свое решение  готовността на Община Елена да придобие имотите на закритата жп гара  и да реализира визията си за посетителски център. Извървени са още стъпки, като по всичко изглежда, че близо петгодишната сага по придобиването на имотите ще завърши.

Изненадващо на 22 август т. г. обаче Общината е уведомена с писмо, че с решение на министъра на транспорта от 26 юли т. г. са насрочени тръжни процедури за имотите на закритата жп гара в Елена.

Всичко това прекършва плановете на местната власт, че на входа  Елена ще има един съвременен посетителски център, какъвто подхожда на град с традиции и потенциал в сферата на туризма. Такъв център ще функционира в услуга както на гостите на района, така и на местния хотелиерски бизнес, убеден е Димитър Николов, който не за първи път повдига темата от най-високата трибуна в държавата.

Този път въпросът му е отправен към настоящия служебен министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова. Според графика за работа на Народното събрание, отговорът се очаква устно по време на насрочения за 13 септември парламентарен контрол.


Ключови думи
Димитър Николов жп гара Елена