Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Елена Общество

Закриха Детската лятна академия в Елена

  30.08.2024 14:42
Закриха Детската лятна академия в Елена

Неусетно отмина времето, в което се проведе шестата Детска лятна академия в община Елена. С тържество тя бе закрита на игрището в близост до Художествената галерия.

И тази година академията стана реалност благодарение на ползотворното сътрудничество между Община Елена, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, Областна дирекция на МВР – Велико Търново, Регионална дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“ – Велико Търново, Кметство село Балван, Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, както и читалищата и кметствата Константин, Беброво и Каменари. От 2024 г. Детската лятна академия привлече и още един партньор – Териториално поделение „Държавно горско стопанство Елена“.

Гости на закриването бяха: гл. инспектор инж. Николай Александров – началник на сектор „Превантивна и контролна дейност“ към РДПБЗН гр. Велико Търново, гл. инспектор Тодор Тодоров – началник на РУ Елена, гл. инспектор инж. Цветан Пенчев – началник на РСПБЗН гр. Елена, Мариела Тодорова - Колева от дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, Недьо Георгиев – кмет на село Балван, кметове и директори на общински училища.

Детската лятна академия показа, че когато институциите действат обединени в името на децата, положителните резултати са винаги налице. През 2024 г. занятията се проведоха в читалищата на селата Беброво, Константин, Каменари, на открито или в град Елена, а техни ръководители бяха Таня Станева от с. Беброво, Айтен Шабанова и Имигюл Исуфова от с. Константин и Стела Михайлова от село Каменари.

Благодарение на академията малчуганите заедно с ръководителите си разучаваха песни, стихотворения и танци, посетиха районното управление и пожарната, сами участваха в демонстрации и в беседи за видовете бедствия и начините на реакция, научиха правилата за безопасното си придвижване по пътя. Участваха в състезание с велосипеди, посетиха детския отдел на Градската библиотека, включиха се в детската кампания „Пази детето на пътя“ в с. Балван, както и в с. Константин, сътвориха сувенири със Саша – майсторка на бисеропластиката. Чрез много игри със секретаря на Местната комисия за борба с трафика на хора разбраха как да се предпазят от опасностите в интернет, срещнаха се със служители на сектор „Специални тактически действия“ към областната дирекция на МВР и бяха впечатлени от тяхната изключителна демонстрация на задържане на лица в МПС. Освен това разбраха, че трябва да са приятели на природата и да я пазят от пожари.

На закриването имаше игри, свързани с наученото по време на академията. В първата –показаха знанията си за пътниците знаци, във втората – редиха пъзел за време и прецизност, а третата игра бе свързана с това да вземат най-необходимите неща в случай на бедствия и аварии.

Имаше и викторина с различни въпроси, свързани с оборудването на полицая, видовете природни бедствия, причините за възникване на пожар и др.

Най-ловки и съобразителни се оказаха момичетата и момчетата с. Константин, следвани от Беброво и Каменари. За достойното си представяне всички отбори получиха подаръци.

Част от летните заниманията на учениците бяха изпълненията на песни, танци и стихотворения, затова и финалът на академията през 2024 бе даден с изпълненията на талантливите малчугани. Всички получиха грамоти и подаръци – безжични тонколони от организаторите.

В знак на признателност за ползотворното сътрудничество и през тази година, г-н Млъзев поздрави гостите и публиката и поднесе благодарствени адреси на партньорите в академията.

Въпреки проливния дъжд, който дойде като изненада за финал, всички се разделиха с пожелания за успешна нова учебна година, весели приключения и много нови знания.

 


Ключови думи
Детска лятна академия Елена