Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

„От другата страна” на Николай Русакиев и Мартин Георгиев взе специална награда на кинофестивал в Торонто

  16.09.2024 15:52
„От другата страна” на Николай Русакиев и Мартин Георгиев взе специална награда на кинофестивал в Торонто

Поредният голям успех за българското документално кино има горнооряховски адрес. Филмът на режисьора Николай Русакиев и журналиста Мартин Георгиев „От другата страна” взе специална награда за международен документален филм на фестивал в Торонто.

TINFF (Международен Ноливуд филмов фестивал) се провежда за осма поредна година и дава поле за изява на цветнокожи актьори, режисьори, продуценти от целия свят. Именно поради тази причина успехът е още по-ценен, тъй като документалната лента се промъкна на финала в конкуренция със седемнайсет държави от Северна и Южна Америка, Азия и Африка. НОЛИВУД е индустрия за филми, създадени от афроамериканци. Тяхната диаспора в Канада прави паралелно свой фестивал, заедно с големия TIFF, където се представи друга българска лента - игрален филм с Мария Бакалова.

На този фестивал обаче се разрази скандал. Канадско-френска документална продукция, с бюджет почти половин милион долара, беше готова да представи също филм за другата страна на войната в Украйна, но след протести и недоволство от зрители, които видяха пропаганда във филма, той беше свален от екран.

„От другата страна” мина теста успешно и беше излъчен в кино-салона на TINFF на 12 септември, като в залата е имало и българи, които живеят в Торонто.

Призът беше връчен на церемония, продължила пет часа. Награждаването беше в две вечери, с минаване по червен килим, много шум и суета. С това свое високо отличие „От другата страна” прави заявка да стане най-награждаваният български документален филм.

Фестивалите са от по-нисък клас, но са зад Океана, международни, с история и конкуренция, а журито им определено разбира как се прави кино. Ако този филм трябва да е на голям форум (очевидно има потенциал), то тук водeщи трябва да са организациите, отговарящи за кино в България, който решават кой български филм да бъде промотиран агресивно в чужбина. „От другата страна” си проправя път по заобиколен и по-труден начин, коментират авторите му.

В България филмът имаше две премиери в София и във Велико Търново. Предстои и третата му официална прожекция пред българска публика. На 18.9.2024 г., от 17 ч, в град Плевен (зала “Катя Попова”).


Ключови думи
Мартин Георгиев Торонто кинофестивал