Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

Дори дъждът валеше в цветове на първия учебен ден в СУ „Георги Измирлиев”

  16.09.2024 16:39
Дори дъждът валеше в цветове на първия учебен ден в СУ „Георги Измирлиев”

Празничната суетня в двора на СУ „Георги Измирлиев“ беше някакъв очарователен микс между цветни балони, хубава българска музика, пъстри цветя, живителни дъждовни капки и веселите гласове на ученици и учители.

Красиви първокласници дефилираха с празнични рокли и костюми, стиснали за ръка свой родител. Не се изплашиха от напиращия дъжд. Празникът започна. „По вода ще ни върви през новата учебна 2024/2025 година“ – благославяха учителите и се радваха на своите пораснали през лятото деца.

Много гости уважиха тържественото утро: кметът на община Горна Оряховица Николай Рашков, заместник-кметът Петя Иванова, д-р Боянка Димитрова – ст. експерт в РУО – Велико Търново, общинският съветник Милен Маринов, който е родител, директорът на дирекция „Социално подпомагане“ Боряна Кирилова, началникът на РУ „Полиция“ Мариян Лонгинов, също родител на две чудесни момчета, пенсионирани учители, начело с  бившия директор Светла Драганова, почетен Измирлиевец на Ученическия общински съвет, много родители, партньори и приятели.

Тържествената част започна с аплодисменти за знамето на Гимназията, с издигането на националния трибагреник и с „Радецки марш“ в изпълнение на красивите и талантливи момичета от мажоретен състав „Божури“ с ръководители Миа Момъкова и Марияна Кушева. В емоционалното си слово директорът Криси Аврамова се обърна с много обич към всички присъстващи:

„Уважаеми г-н кмет и г-жо заместник-кмет, общински съветници,

Уважаеми колеги, родители, приятели, партньори, бивши учители, ученици, служители,

Няколко са дните, в които всички българи са обединени и щастливи. Такъв е днешният, поставящ начало на Новата 2024/2025 учебна година!

Добре дошли в нашето средно училище „Георги Измирлиев“ – знаковата Гимназия на община Горна Оряховица със 165-годишна история и едновременно с това иновативна, съвременна, отговаряща на изискванията на времето, в което живеем тук и сега!

Днес отново сме заедно! Това е добрата новина. Така да бъдем през цялата учебна година, за да сме успешни и щастливи, обединени от взаимопомощта и разбирането, от уважението и добротата, които всички носим в същността си. Нека да ги проявяваме! Да бъдем преди всичко хора, които си помагат, работят и се радват в общност, като на това да учим децата си – ние да сме им добрия пример!

Скъпи ученици от първи до дванадесети клас,

Предстои ни едногодишно пътешествие в световете на науките. Бъдете любопитни, бъдете възпитани и добри! Мечтайте смело и с постоянство сбъдвайте цели, не се колебайте да вървите по нови пътеки! Пазете здравето и обичта към родителите и учителите си!

Мили развълнувани първолаци,

Добре сте дошли във второто Ви семейство! Вашите учители вече Ви прегърнаха. Помнете, че това е най-сигурната прегръдка след майчината.

Скъпи осмокласници,

Бодро прекрачихте в гимназиален етап на обучение! Ако досега бяхте деца, вече сте млади хора, направили своя осъзнат и най-добър избор за образование! С търпение и усърдие овладявайте знанията. Имате безусловната ни подкрепа и прекрасни условия за това.

Последен първи звънец бие за Вас, дванадесетокласници! Този словесен оксиморон е знак за Вашата зрелост. Успешни бъдете в последните и най-важни изпити!

Скъпи колеги – настоящи и бивши учители, служители, партньори, родители,

За мен е чест да бъдете гости на тържественото откриване на новата учебна година в 165-годишното СУ „Георги Измирлиев”! Без Вашата подкрепа, труд, разбиране и взаимно зачитане днес нямаше да бъдем това, което сме – ПЪРВИ и САМО НАПРЕД! Пожелавам на всички здраве, нови успехи, удовлетворение от свършеното и нови перспективи, които да реализираме за честта на Измирлиевци! Честита Нова учебна 2024/2025 година!“

Кметът Николай Рашков връчи поздравителен адрес на г-жа Криси Аврамова и приветства Измирлиевата общност с топли думи на загриженост, радост и удовлетворение от развитието на училището. Той подчерта, че родителите са първия пример за подражание на децата и те трябва да инвестират в тяхното възпитание и обучение, в тяхното интелектуално израстване. Г-н Рашков призова учениците да бъдат неотклонни и волеви по пътя на науките.

Символиката и силата на словото се вплетоха в изразителната рецитация на „Азбучна молитва“, прозвучала в изпълнение на ученици от 9 а клас.

Красивите млади дами от девети и десети клас – Даная Сярова и Борислава Ангелова - бяха безупречни водещи на празника. Те дадоха начало на концертната част, в която се включиха щастливите деца от ФГ „Звездица“ с ръководител Красимира Караиванова и талантливите сладури от ВГ „Артисимо джуниър“ с ръководител Стелияна Цвяткова.

Приемствеността между отделните етапи на обучение беше пресъздадена чрез символичното връчване на ключа на знанието, лентата и отличителните знаци за осмокласниците, трогателните слова от дванадесетокласниците. А дъждът ръсеше в есенни октави... Пеещите учители отправиха музикалното си послание за приятелство чрез песента на „Фамилия Тоника“, след което всички ученици по класове, начело с класните си ръководители, преминаха под цветната арка, съпроводени от гласа на училищния звънец и устремени към класните си стаи, където да сложат Началото. Заедно!

Йорданка Кушева,

Зам. директор по Учебно-творческа дейност

Сн. Димитър Йосифов


Ключови думи
Гимназия Горна Оряховица Първи учебен ден