Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Елена Култура

Седмица на изкуствата предстои в град Елена

  26.08.2024 10:19
Седмица на изкуствата предстои в град Елена

За втора поредна година през месец септември в град Елена ще се проведе Седмица на изкуствата.

Откриването ще бъде на 13 септември с концерта спектакъл „Да послушаме кино“, в който гости на еленската публика ще бъдат Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Васил Петров, Плевенската филхармония с диригент Борислав Йоцов и изявени солисти. Събитието е подарък от НЧ „Напредък – Елена – 1863“ във връзка със 160-годишнината от основаването му и ще се проведе в обновеното след реализиран проект лятно кино.

На 14 септември, Кръстовден, в храм „Свети Никола“ любителите на църковни песнопения ще могат да чуят изпълненията на хор „Славянско единство“ от град Горна Оряховица.

Тази година 15 септември е в неделя и за да се разнообрази последният ваканционен ден, организаторите на поредицата от културни събития ще подарят на малчуганите прожекция на любим детски филм в салона на читалището.

Людмила Филипова е автор, който отдавна е заел достойното си място сред най-добрите български писатели. С излъчването на сериала „Войната на буквите“ тя привлече вниманието върху себе си и на тези, които до този момент не познаваха творчеството ѝ. Това гарантира една вълнуваща среща на 16 септември, която ще позволи на любителите на словото да се докоснат до магическия свят на Людмила Филипова.

Не са забравени и младите хора на Елена - само един ден след откриването на учебната година те ще могат да се срещнат с представители на „Отборът на сърцето“, които най-добре знаят как да достигнат по най-прекия начин до тях – с песен, танц и послания за пълноценен живот.

18 септември е отреден за изобразителното изкуство – с изложба ще бъде сложен финалът на международния пленер с участието на румънски художници, партньори по проект „Култура във вечността“. В Художествената галерия ще бъдат изложени картини от всичките пет пленера през годините, а за да бъде още по-вълнуващо, организаторите са поканили Трио „Арт“ от Велико Търново, които ще потопят присъстващите и в магията на класическата музика.

В последния ден от седмицата на изкуствата, 19 септември, многобройните любители на театъра ще имат възможност да се насладят на постановката „Изненадата“ с участието на Мария Сапунджиева, Филип Аврамов, Татяна Цветкова и Миглена Стоева.

Паралелно с изброените събития Градската библиотека инициира кампания „Дари книга“, в която всеки, който желае, може да обогати фонда с литература за деца и възрастни.

Организаторите на Седмицата на изкуствата - Община Елена, НЧ „Напредък – Елена – 1863“, Музеят на Възраждането и Градската библиотека, са убедени, че дните от 13 до 19 септември ще бъдат притегателни за любителите на разнообразни културни прояви и ще донесат приятни емоции в края на лятото както на еленчани, така и на многобройните гости.


Ключови думи
Седмица на изкуствата Елена