Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Лясковец Общество

160 самодейци се събраха за прегледа „От любов към българското“ в Добри дял

  16.09.2024 14:08
160 самодейци се събраха за прегледа „От любов към българското“ в Добри дял

Любовта към българското обедини над 160 самодейци, които се събраха за поредна година в лясковското село Добри дял, за да пеят, танцуват и редят стихове, посветени на България. Петият регионален преглед, протичащ под наслов „От любов към българското“, бе проведен на Кръстовден.

От години прегледът се организира от местното читалище „Петко Рачев Славейков-1903“, с подкрепата на Кметството, Пенсионерски клуб „Еделвайс” и с финансова помощ от Община Лясковец.

Чуха се песни от Северняшкия край, но и от Странджанско и Тракийско. Старт на надпяването и надиграването бе даден от председателя на местното читалище Ганчо Куруджиков, а официални гости бяха председателят на Общинския съвет Сергей Добрев и кметът на селото Стоян Стоянов, които поднесоха своите поздравления към организатори, самодейци и добридялската публика.

Парковото пространство около читалището се изпълни с посетители. Музикалната програма откриха домакините от ПГ „Еделвайс“, а 8-годишната Габриела Тодорова излезе смело на сцена, за да представи „Песен за България“. Тази година във форума участваха колективи от пенсионерските клубове в Лясковец – „Зора“ и „Мазневска чешмичка“, децата от ДФГ „Китчица“ при читалището в село Драгижево, изпълнители от лясковските села Мерданя и Козаревец, както и от съседни общини - от златаришкото село Родина, от Палици, общ. Елена, от свищовското Горна Студена, от великотърновското Балван, самодейци от град Плевен и други.

Най-малък участник във фолклорното събитие беше Кемал Мустафов от Родина – само на 2 години и половина, а най-възрастната самодейка беше 86-годишната певица Пенка Карагеоргиева от мерданската група „Авлига“ при Клуба на пенсионера и инвалида „Надежда“. Танцов фолклорен клуб „Балканика“, с ръководител Петър Петърчев, беше гост-изпълнителя на фестивала и закри прегледа.

Всички изпълнители получиха изненади от организаторите – сувенири с логото на прегледа, българска погача и грамоти за приноса им в опазване на фолклорното богатство. С много настроение, музика, кръшни хора и похапване на традиционна българска гозба – бобена яхния, продължи празникът. За всички гости вкусно сготвиха добридялските майсторки на черпака Стойка Донева, Елиф Христова и Невянка Симеонова.


Ключови думи
От любов към българското Добри дял