Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Велико Търново Други

Възпитаничка на ВТУ е част от екипа, разкрил ценни находки в землището на с. Капитан Петко войвода

  23.08.2024 11:33
Възпитаничка на ВТУ е част от екипа, разкрил ценни находки в землището на с. Капитан Петко войвода

Възпитаничка на Великотърновския университет Велислава Величкова е част от екипа археолози, разкрил ценни находки в землището на с. Капитан Петко войвода, община Тополовград. Величкова е завършила специалност „Археология“ в Историческия факултет с отличие.

Екипът, ръководен от Даниела Агре, разкри погребение на тракийски аристократ на римска служба – висш воин. Открити са и множество оръжия - меч, ножница, различни видове ножове и копия, ризница. До него е погребан конят му, като сбруята е украсена със златна апликация. Находките са ценни не само за България, но и за Европа.

Велислава Великова е носител на Академичната награда за 2023 г. на Великотърновския университет. Тя е завършила в рамките на учебната 2022/2023 г. специалност „Археология“, ОКС „бакалавър“, със семестриален успех отличен 6,00 и успех от защита на дипломна работа - отличен 6,00.

Велислава е и магистър от нашия Университет отново в специалност „Археология“ и в специалност „История и култура на Балканите и Източното Средиземноморие в Късната античност и Средновековието“, допълват от Университета./ сн. ВТУ


Ключови думи
археологически находки Капитан Петко войвода Тополовград ВТУ