Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Други

Международна лятна школа по творческо писане проведоха във ВТУ

  24.07.2024 14:42
Международна лятна школа по творческо писане проведоха във ВТУ

Международна лятна школа по творческо писане и превод се проведе в рамките на проект „Провеждане на международни научно-приложно и художественотворчески прояви за докторанти и студенти във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Форумът, организиран от Филологическия факултет, събра на едно място докторанти от целия университет, които имаха възможността да се срещнат със специалисти от най-различни научни и творчески области. Основни акценти на събитието бяха спецификите на превода, литературата в дигиталната ера, редакторски умения при поезия и проза, киното в образователна среда, умения при устно представяне и гласово-говорни техники, ролята на разширените езикови модели и тяхната употреба в творческото писане, административни аспекти на лидерството, статистически методи в хуманитарните изследвания.

Специални гости на лятната школа бяха проф. д-р Сюзън Йелич-Биниечки, преподавател в Канзаския щатски университет, специалист в областта на педагогиката, интердисциплинарният изследовател с над 20 години опит в областта на компютърните науки, биомедицинското инженерство и изкуствения интелект, д-р Христо Аладжов от Ню Йорк, преводачът Елена Димитрова, режисьорът Ралица Асенова от Сдружение „Арте Урбана Колектив“/НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“, актрисата Мартина Георгиева, преподавател в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ и преподавателите от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ Цветелина Петкова и ас. д-р Александър Христов от Филологически факултет и доц. д-р Катерина Златкова-Дончева от Педагогически факултет.


Ключови думи
школа по творческо писане ВТУ