Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Велико Търново Общество

Великотърновският университет е домакин на най-значимото събитие по българистика

  03.09.2024 11:23
Великотърновският университет е домакин на най-значимото събитие по българистика

Великотърновският университет е домакин на най-значимото събитие по българистика в нашата страна - Първи организационно-методически семинар с лекторите по български език, литература и култура в университетите в чужбина. Събитието беше открито днес в зала „Европа“ на Ректората, а приветствие към участниците отправи доц. д-р Анна Иванова - заместник-ректор по международната дейност на Университета.

„Скъпи участници, имам удоволствието да ви поздравя от името на академичното ръководство и лично от името на ректора проф. д-р Димитър Димитров. Днес сме се събрали тук, за да обсъдим предизвикателствата на професията лектор по български език в чужбина и да обменим добри практики. Благодаря на колегите от Министерството на образованието и на колегите от Института по българистика за добрата организация на събитието, за това, че направиха Великотърновския университет един от най-активните партньори по Националната програма за развитието на българистиката в чужбина, както и за високия професионализъм в изпълнението на техните дейности. Административният процес е сложен, но ние ще стоим зад вашите инициативи. От името на ректорското ръководство още веднъж ви поздравявам и ви пожелавам успешна работа на семинара“, каза доц. Иванова в приветствието си.

Съорганизатори на събитието са ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, МОН – Дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ и Асоциацията на лекторите по български език, литература и култура.

От няколко години е констатирана необходимостта новоизбраните и действащите лектори да се събират в подобен формат преди началото на всяка учебна година. Изучаването на български език и култура в чужбина става все повече избираема и факултативна опция (вместо основна специализация), в конкуренция и алтернатива с други езици. Причините, които са комплексни, следва да се подлагат на анализи, да се работи по стратегии. Факт е, че в немалко случаи дефицитът на важна професионална информация и трудностите в ориентацията за работа в съответната чуждоезикова среда се оказват ключови при привличането на студенти.

Семинарът е една от дейностите по Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“ – с решение на Министерския съвет през 2022 г. е създаден Консорциум от шест партньорски академични институции, който е финансиран с конкретни цели и задачи: БАН, Софийския, Пловдивския, Великотърновския, Благоевградския и Шуменския университет.

Участници в събитието са лектори по български език и литература, командировани от българската държава (МОН) като преподаватели по български език и литература в чуждестранни висши училища, експерти от МОН, координиращи дейността на командированите лектори, представители на Асоциацията на лекторите в чужбина, партньори по Националната програма „Българистика в чужбина“ от БАН, Софийския, Пловдивския, Благоевградския и Шуменския университет.

Темите, които ще бъдат разисквани по време на семинара, са „Лекторатите по български език, литература и култура в университетите в чужбина: държавна политика и взаимодействие между изпращащи и приемащи институции“, „Ролята на лектора по български език и култура в университетите в чужбина: типология на учебния процес и на културнообразователните програми“, „Споделено методическо пространство и учебни ресурси: учебници и помагала, речници и справочници, дигитални ресурси, специфики на университетската задгранична българистика“, „Форми за повишаване на българистичните компетенции (студенти, специализанти, преподаватели)“, обмяна на идеи и партньорства.

Проф. Ценка Иванова (зам.-председател на Изпълнителния съвет на Консорциума на ННП „Българистика в чужбина“ и координатор за ВТУ): „С ресурсите на ННП „Българистика в чужбина“ и на програма Еразъм+ университети и институти на БАН създадоха или участваха в различни форуми у нас и в чужбина, в тематичните ракурси на българистиката зад граница. Повече акценти са ориентирани и към работа с учителите в българските училища зад граница. Нужно е обаче да се създаде поне един устойчив формат за професионална комуникация на университетските лектори в чужбина, която да се осъществява на „територията“ на българския език. Така се стигна до идеята ВТУ да е домакин на семинара, който е пряко обвързан с качеството на политиките в областта на чуждестранната българистика. Смятаме, че този ежегоден национален семинар ще се превърне в нужна форма за осъществяване на държавните образователни и културни политики извън България.“

„Поставяйки началото на ежегодни семинари с лекторите по български език, литература и култура в университетите в чужбина, ще бъдем съпоставими с държавите по света, които са изградили целенасочена политика за популяризиране на своя език и култура. С подобни устойчиви и профилирани дейности бихме допринесли също да бъде изпълнен календарът на очаквания национален Български културен институт.“

На откриването присъства и доц. д-р Полина Цончева - декан на Филологическия факултет.


Ключови думи
ВТУ българистика