Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Общество

Във ВТУ бе открита школа по история на науката в средновековния свят

  15.07.2024 15:57
Във ВТУ бе открита школа по история на науката в средновековния свят

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров и деканът на Историческия факултет проф. д-р Николай Кънев откриха Втората лятна школа по история на науката в средновековния свят, която се провежда във Великотърновския университет.

Събитието е най-престижната международна докторантска школа у нас в областта на историята и хуманитаристиката. За участие в нея кандидатстваха близо 50 докторанти и постдокторанти от цял свят – от САЩ и Бразилия до Азия. Право на участие получиха само 25 от тях – представители на авторитетни академични институции като Оксфордския университет, Университета на Йорк, Калифорнийски университет в Лос Анджелис, Университета на Пенсилвания, Сорбоната, Университета в Лион, Миланския университет, Университета Сапиенца – Рим, Университета в Пиза, Университета на Южна Дания, Централноевропейския университет, Академията на науките в Узбекистан, СУ „Св. Климент Охридски“ , ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и др.

Процесът на обучение се осъществява от екип от международно признати учени в областта на медиевистиката от Университета на Йорк във Великобритания, Университета на Южна Дания, Софийския университет, Великотърновския университет и от Националния център за научни изследвания в Париж, Франция.

Лятната школа по история на науката в средновековния свят има за цел да запознае участниците със средновековните области на познанието, които изучават природния свят като пространство, а именно география, космография и астрономия. Участниците ще придобият базисни познания, отнасящи се до мястото и ролята на науките в интелектуалния свят на Средновековието.


Ключови думи
ВТУ лятна школа по история на науката в средновековния свят