Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

В Горна Оряховица оглеждат изоставени сгради за жилища за чуждестранни работници

  18.08.2024 09:00
В Горна Оряховица оглеждат изоставени сгради за жилища за чуждестранни работници

Има заявен инвеститорски интерес към общежитието на СУПЦ „Елена Грънчарова” и предложение за продажбата му може да влезе още на следващото заседание на ОбС в края на август. Инвеститорът, който проявява интерес, има планове да го преустрои в жилища, в които фирми от региона да настаняват чуждестранните си работници.

Има много предприятия и животновъдни ферми в региона, които внасят работна ръка от чужбина и настаняването на тези работници за всички е проблем. Идеята за обособяване на такъв жилищен комплекс ще помогне на бизнеса, коментираха собственици на фирми, които ползват чужди работници.

В същото време ще се даде нов живот на изоставени сгради, които се рушат. Общежитието е най-новата и все още в сравнително добро състояние част от бившето социално заведение. Но и то е обречено на саморазрушение, след като вече 15 години не се ползва и не се поддържа. За да направи по-атрактивни отделните части от огромния имот на СУПЦ, Общината предприе разделяне на големия терен на три по-малки. Очакваната оценка на общежитието е около 750 000 лева. Ако съветниците се съгласят да пуснат обекта за продажба, ще бъде организиран търг, така че цената може и да нарасне. Стига интересът да е достатъчно сериозен.

Между другото след няколкото пожара в изоставените сгради на СПУЦ тази пролет, Общината прочисти растителността около тях и разкрилата се гледка никак не е приятна. По-старите халета са буквално изтърбушени и не само изглеждат грозно, но и са опасни.

На пазара на имоти в Горна Оряховица има и други доста по-евтини обекти, за които има информация, че също са оглеждани с цел да се преустроят в жилища за гастарбайтери. Частният съдебен изпълнител Силвия Коцева продава в полза на Агенцията за събиране на вземания имот в Източна промишлена зона, който навремето е строен за профилакториум към ТПК на инвалида. Сградата така и не е завършена. Купува я търновска фирма, която за кратко извършва някаква дейност, но фалира. В крайна сметка се стига до публична продан, като първата сесия тече от 27 юли до 28 август. Цената е 129 000 лева за 2 декара земя и недостроена сграда.

Интерес, и то също за настаняване на работници, има и към още една общинска сграда – част от планираното, но така и недостроено IV основно училище в квартал „Пролет”. Ако интересът прерасне в конкретно заявено намерение, и тази сграда трябва да се обсъди в Общинския съвет и ако съветниците одобрят, да се пусне на търг.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
СУПЦ Горна Оряховица изоставени сгради чуждестранни работници