Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Община Горна Оряховица пусна поръчка за проектиране на депо за едрогабаритни отпадъци

  23.06.2024 11:13
Община Горна Оряховица пусна поръчка за проектиране на депо за едрогабаритни отпадъци

Общината откри процедура за избор на проектант за площадка за събиране, временно съхранение и третиране на строителни и едногабаритни отпадъци. Поръчката е за изработване на проект и авторски надзор по време на строителството и е на стойност 21 408 лв. Крайният срок за подаване на офертите е 19 юли, а отварянето им ще е на 22 юли.

Идеята е да се изгради общинско депо, където при минимални цени граждани и фирми да могат да изхвърлят строителни отпадъци, както и ненужни вещи от бита. Дългосрочната цел е да се ликвидират микросметищата в града, а в същото време да се намали и количеството отпадък, извозвано на регионалното депо в Шереметя. Избраното място е в района на „Бетонстрой“, където преди няколко години имаше база за събиране на строителни отпадъци.

На планираната площадка ще има машина за раздробяване на строителните отпадъци, като получените материали могат да се използват за изграждане на насипи и подосновни пластове в пътното строителство, временни пътища и работни площадки, за изпълнение на вертикални планировки и обратни насипи около сгради и т.н.

Във временното депо ще се извършва и сортиране и разкомплектоване на всички други отпадъци – мебели, дограми, изолации и т.н. Това, което може да се рециклира, ще се предава на съответните организации и само малка част ще отива на сметището.

Още при приемане на бюджета за 2024 г. бяха предвидени 32 000 лева за проектиране на общинска площадка. Планът е до края на годината да има проект и да се търси финансиране за самото изграждане.


Ключови думи
депо за едрогабаритни отпадъци Горна Оряховица