Петък, 18 Oct 2024
            
Горна Оряховица Общество

26 награди определи журито на Националния литературен конкурс „Асен Разцветников” в Горна Оряховица

  18.10.2024 13:43
26 награди определи журито на Националния литературен конкурс „Асен Разцветников” в Горна Оряховица

26 награди тръгват от Горна Оряховица към различни краища на България след края на тазгодишното издание на литературния конкурс „Асен Разцветников”. Надпреварата за поезия и проза е организирана от НЧ „Напредък 1869“ и Литературен клуб „Асен Разцветников“ при читалището с финансова подкрепа от Община Горна Оряховица.

Тази година конкурсът се провежда за пети път, като темата беше „При тебе спря тогава любовта...” с подтема „Възможна ли си или просто си съкровище...“

150 творби се състезаваха в Петото издание на Националния конкурс „Асен Разцветников“, най-много творби има в трета възрастова група – над 19 г., в нея са подадени 78 стихотворения и 47 разказа и есета.

Активни са и младите хора между 11 и 19 г., включили се със 17 произведения в мерена реч и 8 в раздел проза.

Журиращата комисия в състав Станка Бонева от Варна - поетеса и редактор, Ели Видева от Хасково - поетеса и редактор, Миролюб Влахов от Лясковец – творец и редактор, Цвета Нинкова от София - поетеса и редактор, Светлана Гъркова - главен библиотекар на Общинска библиотека Горна Оряховица и Атанас Петров - председател на НЧ „Напредък-1869“ Горна Оряховица, оцени сътвореното от 150 участника от страната и чужбина и определи 26 наградени. До края на месец октомври 2024 г. ще бъдат връчени 26 награди, за първо, второ и трето място, както и поощрителни награди във всяка възрастова група в двата раздела.

В категория Поезия в I възрастова група няма първо, второ и трето място. С поощрителна награда е отличена 12-годишната Анастасия Димитрова от Любимец.

Във II възрастова група първото място е за Йоана Милкова на 17 г. от София. Първото място в III възрастова група печели Цонка Христова от Дряново.

В категория Проза отново няма първо място при най-малките, а второ и трето място е присъдено на Емилия Емилова от Варна и Татяна Ценова от Любимец.

Първото място във II възрастова група е за 17-годишната Сияна Георгиева от Търговище. Петя Юревич от Свищов печели първото място в III възрастова група.

За първи път тази година, бе присъдена Специална награда „155 години – Народно читалище „Напредък-1869“ Горна Оряховица”. Спечели я Светлана Андреева от София в трета възрастова група за я за стихотворението „Изгора“ („Стар бащица“).

Наградите са поименни ваучери с различна стойност от книжарница „Хеликон“, предметни награди и дипломи.

Всички наградени могат да се видят на сайта на Читалището, а творбите на първите места и специалната награда може да прочете от блога на читалището.


Ключови думи
Национален литературен конкурс "Асен Разцветников" НЧ "Напредък 1869" Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета