Петък, 18 Oct 2024
            
Горна Оряховица Култура

17-тата изложба на ГоАрт и приятели представя 10 художници в позната, но и в различна светлина

  17.10.2024 20:33
17-тата изложба на ГоАрт и приятели представя 10 художници в позната, но и в различна светлина

Сдружението на горнооряховските художници отпразнува своята 17-та годишнина с традиционната изложба, в която всички членове представят своите последни творчески търсения. Над 50 произведения на 10 автори – живопис, графика, пластика, могат да се видят в Художествена галерия „Недялко Каранешев“. А откриването на експозицията, както и в предишните години, се превърна в културно събитие за Горна Оряховица.

Проф. Радослав Радев, който е и почетен член на ГоАрт, представи своите колеги, улавяйки с по две изречения най-важното за емоционалното въздействие на картините на всеки един от тях. Той сравни историята на Сдружението с приказката за златното момиче и реката, която сменя своите цветове.

Дали на 17 години ГоАрт е дочакал златната вода… Можем да се надяваме. Но със сигурност горнооряховските художници се чувстват добре в тази златна тийнейджърска възраст. Те са същите, които знаем и от предишни изложби, но пък не се страхуват да експериментират с нови търсения, които ги представят в различна светлина.

Откакто станах преподавател по графика, рисувам повече живопис, смее се уредникът на Галерията Деница Иванова - Александрова, която този път участва само с пастелни пейзажи. Ние сме си същите, но и различни и това е богатството на всяка една нова изложба, казва още тя.

Роза Арабаджиева, Илия Банков, Пепа Хаджитодорова, Янко Янков, Петър Крусев, Ирена Янкова и Деница Александрова – Иванова – това е ядрото на ГоАрт, към което се присъединяват и трима приятели. Красимир Коцев от Плевен всъщност вече е част от Сдружението и официално, след като участва в почти всичките му изложби в последните години. Две дами се включват за първи път и допринасят с нов колорит - Деница Димитрова с абстрактната си живопис и Надежда Александрова с пластиките си.

Зам. кметът Петя Иванова сподели празника с художниците. Тя подари по една червена роза на дамите в екипа, след като благодари от свое и от името на кмета Николай Рашков за това, че емблемата ГоАрт вече 17 години е доказателство, че културата в Горна Оряховица е жива и се развива. Празникът уважи и народният представител Димитър Николов, а много приятели и почитатели на творчеството на горнооряховските художници се възползваха от повода да се срещнат и да споделят своята потребност от изкуство.

За финал на празника творците, празнуващи 17-та годишнина на своята общност, и техните гости заедно разрязаха празничната торта.


Ключови думи
ГоАрт художници Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета