Сряда, 16 Oct 2024
            
Горна Оряховица Общество

БДЖ подлага на обществено обсъждане графика за движение на влаковете през 2025 г., първата среща ще е в Горна Оряховица

  15.10.2024 09:59
БДЖ подлага на обществено обсъждане графика за движение на влаковете през 2025 г., първата среща ще е в Горна Оряховица

Проектът на График за движение на влаковете за 2025 г. ще бъде дискутиран с областните и общински администрации на 21, 22 и 23 октомври в Горна Оряховица, Пловдив и София за съответните региони на страната.

Клиентите на БДЖ могат да изпращат своите аргументирани предложения за промени в разписанието на влаковете до съответните областни и общински администрации. Това ще даде възможност на местните администрации да отправят предложения за промени, съобразно предпочитанията на жителите по места.

Новият график е съобразен максимално с мащабните инфраструктурни проекти в страната и основно в жп възел София и Пловдив, поради които възможностите за преминаване на влакове в района на гарите София и Пловдив са ограничени.

За 2025 г. е предвидено подобряване и оптимизация на обслужването по железопътните линии у нас. В разписанието, което ще влезе в сила от 15 декември 2024 г., са заложени нови възможности за пътуване между Северна и Южна България, по-бързи влакове между София и Бургас, по-удобни разписания в периферните региони около Видин и Кърджали, запазване на обема превози в най-натоварените отсечки и оптимизация по направленията, в които се наблюдава минимална използваемост на превозната услуга.

Най-съществените промени по направления могат да бъдат видени на сайта на БДЖ https://www.bdz.bg/bg/a/predstoi-obshchestveno-obszhdane-na-proekta-na-grafik-za-dvizhenie-na-vlakovete-za-2025-g

За пътуващите през гара Горна Оряховица те са:

Бързите влакове между София и Варна през Северна България също се запазват. Предвижда се възстановяване движението на бързия влак Варна - Враца, който от 01.10.2024 г. се движи само до гара Мездра. Пътническите влакове № 20170 и № 20171 ще се движат сутрин от Плевен за София и вечер от София до Плевен. В участъка Горна Оряховица - Плевен в сутрешните часове ще бъде осигурен влак за всекидневно пътуващите за работа в областния център Плевен.

Предвидено е да се обединят обедният влак от Варна за София с международния влак от Русе за София с директни вагони Русе - София и Варна - София.

Запазва се обслужването с регионални влакове и в участъците Горна Оряховица - Шумен и Шумен - Варна.

В участъка Русе - Горна Оряховица е предвидено запазване на регионалното влаково движение. Бързите влакове Русе - Пловдив - Русе през Казанлък ще осъществяват нова бърза връзка сутрин и вечер с експресните влакове София - Бургас - София, осигурявайки удобно бързо пътуване в рамките на деня по направление Русе - Бургас - Русе.

В старопланинския участък Горна Оряховица - Стара Загора се предвижда създаване на нова удобна бърза връзка сутрин от Пловдив за Велико Търново и Русе. Заложено е на мястото на международния влак № 464 в участъка Ст. Загора - Г. Оряховица да се движи пътнически влак, за да се разреши съществуващия проблем с всекидневните закъснения на международния влак през лятото, лишаващи пътуващите от връзки във възелните гари.

Вечерният влак от Стара Загора за Горна Оряховица няма да се движи, но ще бъде осигурена вечерна връзка от Стара Загора за бързия влак Пловдив - В. Търново - Русе в гара Тулово, като по този начин създават по-удобна и бърза възможност за пътуване към Централна Северна България в късните часове.

сн. БДЖ


Ключови думи
БДЖ график за движение на влаковете през 2025 Горна Оряховица