Сряда, 16 Oct 2024
            
Горна Оряховица Общество

Практически урок как се спасява живот дадоха спешни медици на ученици в Горна Оряховица

  16.10.2024 12:35
Практически урок как се спасява живот дадоха спешни медици на ученици в Горна Оряховица

„Всеки може да спаси живот” – практически уроци в няколко стъпки при спешни ситуации даде екип от Спешна помощ на горнооряховски ученици.

Какво да правят, когато трябва да помогнат на човек, изпаднал в безсъзнание или пък на самите себе си при някакъв проблем научиха горнооряховски ученици от медици от Спешна помощ. Урокът се проведе в Деня на съживяването (World Restart a Heart Day) 16 октомври, който е и ден на анестезиолога в България.

В цял свят на този ден се провеждат образователни инициативи, насочени към повишаване на знанията на немедици как да реагират, ако попаднат около човек със спряло сърце, докато дойде специализирана помощ.

По идея на анестезиолога д-р Борис Талбов от миналата година това се прави и в българските училища. Първата кампания се е провела в 5 града, а тази година градовете вече са 10 и един от тях е Горна Оряховица.

В Зала 1 на Общината се събраха ученици от различни училища, а животоспасяващите уроци дадоха шефът на горнооряховския филиал на Спешна помощ д-р Диан Георгиев и парамедикът Васил Василев.

Децата бяха много активни, задаваха въпроси, участваха и в практическата част, упражнявайки се на манекените. В тренировките за непряк сърдечен масаж се включи и екипът на Младежкото БЧК от СУ „Вичо Грънчаров”.

Всеки може да спаси живот, но трябва да има кураж и сърце, за да помогне и най-вече трябва да знае как да го направи, обясниха медиците, показвайки и обяснявайки смисъла на всяка стъпка, която трябва да се предприеме в животоспасяваща ситуация.


Ключови думи
спасяване на живот Спешна помощ Горна Оряховица