Петък, 18 Oct 2024
            
Горна Оряховица Общество

8 проекта на граждани получават финансиране по новата програма „Бъди активен“, до дни започва и втори прием на предложения

  03.10.2024 11:30
8 проекта на граждани получават финансиране по новата програма „Бъди активен“, до дни започва и втори прием на предложения

Приключи приемът и класирането на проекти, с които жители на община Горна Оряховица кандидатстваха за общинско финансиране в размер до 1000 лв. За насърчаване на малките граждански инициативи бе създаден нов фонд „Бъди активен“ с общ бюджет за тази година от 30 000 лв. Разработени бяха специални правила за кандидатстване и методология за оценка на подадените предложения.
Общо 11 проекта постъпиха в общинската администрация в указания срок. Те бяха разгледани и оценени на два етапа от специално назначена комисия. В състава ѝ влизат двама общински съветници и експерт по ТСУ в администрацията. Председател на комисията е зам.-кметът Даниел Божанков, а секретар е специалистът от отдел „Култура“ Теменуга Йорданова.
8 предложения бяха одобрени на втория етап.
Проектните предложения, които не получават финансиране отпадат, защото след направената проверка е установено, че кандидатстващите лица имат неплатени данъчни задължения, което противоречи на условията. По думите на зам.-кмета Даниел Божанков въпросните проекти са добри и биха донесли полза на общността, затова той изрази надежда, че на следващия етап отново ще бъдат подадени, при спазване на регламента.
Одобрените проекти са много интересни, категоричен е Божанков. Някои включват облагородяване на междублокови пространства и оформяне на кътове за отдих и комуникация, облагородяване с растителност, създаване на жив плет и др.
Сред проектите, които получават общинско финансиране има и такива, предвиждащи различни дейности, свързани с доброволчество, като средствата по тях са основно за материали и пособия. Такъв е проектът „В търсене на бабините гозби“, който цели да се проучат и популяризират традиционни горнооряховски рецепти. След приключването му ще бъде издадена книжка „20 традиционни рецепти от Горна Оряховица“. 
Интересни дейности са заложени и в проект „Взаимност и житейско образование“, който ще спомага за хармония и уважение в отношенията между деца, родители, съседи.  Предвижда детски работилници, математически и спортни игри, културни приключения, а също уроци за това как подрастващите да се предпазват от нараняване, как да уважават своите партньори и съперници в игрите и др.
Проект „Опознай историята на Горна Оряховица“ пък ще се осъществи в партньорство с горнооряховския Исторически музей, а на ключови места в града ще бъдат поставени QR кодове, препращащи към информация за съответния обект.
„Част от останалите проекти също бяха и с допълнителни партньори, като читалища и младежки организации. Много от инициативите са предвидени така, че да могат да се продължават в годините, което направи много добро впечатление на комисията и разбира се донесе точки за устойчивост“, коментира зам.-кметът Даниел Божанков.
Всички резултати и протоколите от заседанията са публикувани на страницата на Община Горна Оряховица, в секция „Бъди активен“ - https://www.g-oryahovica.bg/budi-aktiven
Очаква се в следващите дни да бъдат подписани договорите за финансиране и изпълнението на проектите да започне.
Веднага след това ще бъде обявен и втори прием на документи по програмата, в която за настоящата година все още има ресурс в размер на около 22 000 лв.
За следващата година е възможно и завишаване на общия размер на средствата по програмата „Бъди активен“, сподели Даниел Божанков.


Ключови думи
Бъди активен малки проекти Горна Оряховица