Петък, 18 Oct 2024
            
Велико Търново Общество

С групова разходка и информационна кампания отбелязват Световния месец за борба с рака на гърдата във Велико Търново

  18.10.2024 11:17
С групова разходка и информационна кампания отбелязват Световния месец за борба с рака на гърдата във Велико Търново

За втора поредна година доброволци отбелязаха месеца за бора с рака на гърдата с групова разходка в центъра на Велико Търново. Инициативата е организирана от местен работодател, като в нея участваха малко над 50 служители, които работят в офиса на компанията в града. За включването на всеки от доброволците организаторите ще дарят 10 евро за кампанията Race for the Cure и фондация „Победи рака“, която организира безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата в страната ни.

„Освен набирането на средства за прегледи и профилактика на рака на гърдата, кампанията ни цели да повиши осведомеността за причините за възникването на това заболяване и да акцентира върху огромното значение на превенцията и ранното му откриване“, споделят от организаторите.

Ракът на гърдата е най-често диагностицираното онкологично заболяване в света. Открит навреме, той е лечим в 92% от случаите. Редовните прегледи при специалист: АГ, гръден хирург или специалист образна диагностика, са единственият начин за ранна диагностика на заболяването, когато лечението може да бъде по-малко агресивно и максимално ефективно. По данни на НЗОК,  през 2023 година броят на новодиагностицираните с първична диагноза рак на млечната жлеза в България е 4597, а най-честите рискови фактори за развитие на болестта са напредването на възрастта, преболедуван в миналото рак на гърда, фамилна анамнеза за рак на гърда, генетично предразположение  и нездравословен начин на живот.

Този октомври НЗОК и Министерство на здравеопазването стартираха информационна кампания за възможностите за профилактични прегледи, ранна диагностика и лечение за рак на гърдата и скринингова кампания за рак на маточната шийка. Цялата информация за превенцията и лечението на двете заболявания може да откриете в "НЗОК за теб". 


Ключови думи
рак на гърдата